StoryEditor

Šachy v Nitre

29.11.2005, 23:00

László Szigeti sa vzdal kandidatúry na post nitrianskeho župana. Pre mnohých toto rozhodnutie nebolo žiadnym prekvapením. Štátny tajomník ministerstva školstva dosiahol v prvom kole pravdepodobne svoje volebné maximum a nedalo sa očakávať, že v druhom mu pribudne také množstvo hlasov, aby porazil kandidáta ĽS-HZDS Milana Belicu. Prekvapením však je, ako toto Szigetiho rozhodnutie zdôvodnil predseda SMK Béla Bugár. Jeho strana vraj chce, aby sa v regióne upokojili národnostné vášne, ktoré mal svojou politikou vyhrocovať práve Belica.
Toto Bugárovo vyhlásenie je natoľko priehľadné a nekorešpondujúce so skutočnými dôvodmi, že mu môže uveriť len skutočná politická "naivka". Nazývať nezhody medzi slovenskými a maďarskými politikmi národnostným napätím je vskutku veľmi odvážne. Ak by aj reálne existovalo, výrazne k nemu prispeli aj regionálni politici SMK. Väčšina občanov tohto kraja sa určite ešte dobre pamätá na niektoré kontroverzné rozhodnutia nitrianskeho regionálneho zastupiteľstva, v ktorom mala SMK väčšinu. Za všetky stačí spomenúť napríklad transformáciu sociálnych zariadení na neziskové organizácie, ktorých zakladateľmi boli mnohí poslanci maďarskej koalície. Iste, vytváranie širokých koalícií zložených z ideovo odlišných strán je neštandardné. Rovnako však nie je v poriadku, keď politik nazýva volebnú kampaň založenú aj na pripomínaní a kritike prešľapov - rozdúchavaním národnostných vášní. Dokonca to trochu pripomína nacionalizmus naruby.
Skutočný dôvod Szigetiho odstúpenia je pravdepodobne úplne iný. SMK má v Nitrianskom kraji silnú voličskú základňu. Žije tu aj značná časť občanov maďarskej národnosti, pre ktorých sú zaujímavé práve otázky a problémy, o ktorých dnes už rozhodujú VÚC. Ak chcú politici maďarskej koalície efektívne presadzovať ich záujmy, nemôžu tak robiť z pozície strany, ktorá bude v regionálnom parlamente hrať až druhé husle. Z tohto pohľadu im teda nezostáva nič iné, len naštrbiť krehkú jednotu dúhovej slovenskej koalície. Získať na svoju stranu SDKÚ môže byť prvým krokom na dosiahnutie tohto cieľa. Je to z ich pohľadu úplne legitímne konanie. Nie je preto dôvod ho zahmlievať či vymýšľať krkolomné zdôvodnenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:07