StoryEditor

Ficova dvojchyba

20.01.2008, 23:00

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič mlčky, ale zato ústami svojho premiéra Roberta Fica, oznámil, že sa nebojí arbitráže s majiteľmi zdravotných poisťovní. Príkazom poisťovniam minúť zisky v zdravotníctve ich akcionárom de iure znemožnil návratnosť investícií. Za to teraz na jednej strane Slovensku hrozia miliardovými súdnymi žalobami, čo však na strane druhej nemusí znamenať, že zisky zostanú v sektore. Minister aj predseda vlády sa tak dopustili dvojchyby.

Chyba prvá: Znemožniť (zahraničným) akcionárom dostať sa k dividendám odporuje (medzinárodnému) právu. Je jedno, či ide o povinné zdravotné poistenie, alebo napríklad o povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Valentovič s Ficom tak Slovensko dostali do polohy, keď bude krajina musieť čeliť miliardovým žalobám s reálnou možnosťou, že arbitráže prehráme. Len v prvej žalobe žiadaných pätnásť miliárd by každého občana vyšlo na tri tisícky. A žalôb bude viac.

Chyba druhá: Valentovičov a Ficov hazard s peniazmi daňových poplatníkov sleduje nereálny cieľ. Stačí, aby zdravotné poisťovne na konci roka preplatili vysoké faktúry tým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí majú rovnakého majiteľa ako ony, a v účtovnom období skončia na nule, alebo - ešte lepšie - so stratou. Na základe preplatených a celkom určite výborne odôvodnených faktúr však vybrané súkromné zdravotnícke zariadenia skončia v pluse a dividendy vyplatia samy. Zisky teda zo systému odtečú, len cez iné distribučné kanály.

Výsledkom dvojchyby tandemu Valentovič - Fico, v ktorom prvý mlčí a druhý rozpráva, môže byť radosť tých, ktorí najviac kričia, teda finančných skupín ovládajúcich zdravotné poisťovne. K svojim peniazom sa dostanú hneď dvakrát - raz skrytým vyberaním ziskov, druhý raz víťazstvom v arbitrážach. Zaplatia to všetci občania. Valentovič s Ficom si za svoje osobné pártisícové podiely na tomto šafárení lacno kúpia hlasy všetkých tých, ktorí považujú zisk za hriech. Dvojchyba tohto tandemu tak môže prispieť k ich výhre v politickom ringu.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:43