Reuters
StoryEditor

Ceny pohonných hmôt môžu klesnúť

14.09.2020, 00:00
V prípade, ak tento trend bude pokračovať, v nasledujúcich týždňoch by sme mohli byť svedkami poklesu cien pohonných látok na čerpacích staniciach.

Ceny ropy klesajú už druhý týždeň za sebou, pričom od konca augusta už klesli o 15 percent. Za týmto vývojom stojí viacero faktorov. Aj v súvislosti s pokračujúcim šírením koronavírusu dochádza v mnohých krajinách k spomaleniu hospodárskeho oživenia, čo vedie k nižšej spotrebe ropy.

Najnovšie údaje z Číny poukázali na pokles dovozu ropy už druhý mesiac za sebou, pričom táto krajina patrí medzi najväčších spotrebiteľov ropy na svete. Ďalším dôležitým faktorom je tiež to, že toto obdobie je z historického hľadiska charakteristické samo osebe nižšou cenou pohonných látok ropy, keďže sa končí motoristická sezóna.

V prípade, ak tento trend bude pokračovať, v nasledujúcich týždňoch by sme mohli byť svedkami poklesu cien pohonných látok na čerpacích staniciach.

V nasledujúcich dvoch až troch týždňoch teda očakávame, že ceny PHM na Slovensku by mali zaznamenať pokles od dvoch do troch centov v porovnaní s priemernými cenami z minulého týždňa.

Nie je však vylúčené, že prípadné výraznejšie spomalenie hospodárskeho oživenia môže viesť ešte k hlbšiemu poklesu cien pohonných látok. Na druhej strane sú však ceny ropy, ako aj pohonných látok z historického hľadiska nízke, a preto sa nedá očakávať, že sa tieto ceny udržia dlhodobo.

Preto síce v nasledujúcich týždňoch môžeme byť svedkami poklesu cien pohonných látok na Slovensku, no len čo sa opäť naštartuje hospodárske oživenie, ceny ropy, ako aj pohonných látok budú postupne konvergovať k predpandemickým úrovniam.

Nie je vylúčené ani to, že ďalšiemu poklesu cien ropy na svetových burzách sa budú snažiť zabrániť krajiny OPEC tým, že pristúpia k dodatočnému obmedzeniu produkcie.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:48