StoryEditor

Ruskove rozmary a možnosti

05.09.2002, 00:00

Spor medzi vysielateľom TV Markíza a Radou pre vysielanie a retransmisiu nadobudol črty mediálneho škandálu až po tom, čo sa dostali do sporu Pavol Rusko s Robertom Ficom.
Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila doteraz Markíze 28 sankcií. Pri žiadnej z nich neprijala také nejednoznačné rozhodnutia ako pri poslednej sankcii z júla -- za jednostranné informovanie o strane ANO. Najprv vedenie Markízy tvrdilo, že sankciu nebude rešpektovať až do momentu, kým o jej správnosti nerozhodne Najvyšší súd. Vtip je v tom, že zákon takúto možnosť nepripúšťa, proti rozhodnutiu rady neexistuje opravný prostriedok. Po vylúčení možnosti, že by právnici Markízy neovládali zákon o vysielaní a retransmisii, možno skonštatovať len jedno -- vedenie aj vlastníci televízie od začiatku vedeli, že oznam o porušení zákona budú musieť skôr či neskôr odvysielať. Z oddialenia uverejnenia oznamu za termín volieb by však veľa získal Pavol Rusko. Jemu najviac záležalo na tom, aby si až po voľbách jeho vlastní voliči v jeho vlastnej televízii prečítali priznanie, že niektorí jej redaktori jeho strane ANO nekriticky fandia. A možno by sa mu to aj podarilo, keby v druhej polovici augusta neuveril svojej bohorovnosti a nevyhlásil, že ANO nebude robiť Smeru štafáž, nevstúpi s ním do koalície, lebo odmieta jeho víziu o silnom štáte. Fico na to okamžite reagoval vyhlásením: "Silný štát, ktorého sa Rusko obáva, by sa nezmieril s tým, že ako spoluvlastník Markízy nerešpektuje zákon, keď odmieta zverejniť oznámenie, že Markíza v spravodajských reláciách preferovala stranu ANO." Je dosť možné, že Ruska k tomuto neprezieravému odmietnutiu koalície ANO so Smerom viedol pohľad na výsledky prieskumu, ktorý tesne predtým uskutočnil Ústav pre výskum verejnej mienky. V komentári k prieskumu sa totiž uvádza, že Ficovi okrem stúpencov Smeru nadpriemerne dôverujú aj občania spriaznení s Ruskovou stranou ANO. To mohlo vyviesť Ruska natoľko z miery, že v tom momente objavil a dvojjediným priaznivcom ANO a Fica aj oznámil nezmieriteľný rozpor medzi programom Smeru a ANO. Videné dnešnou optikou bude ešte dlho zbierať plody tohto rozmaru.
Prítomné a budúce vzťahy k redaktorom Markízy má premyslené oveľa precíznejšie. Rázne popiera, že by im niečo prikazoval, zároveň však pripúšťa, že môže "bez problémov oceniť alebo skritizovať konkrétny príspevok". Tvrdí, že ľudia v Markíze sú mu názorovo blízki a on ich postoj chápe ako obyčajnú slušnú ochotu pomáhať mu. Buď je Rusko dieťa šťasteny, a tá mu prihrala do Markízy zamestnancov, ktorí majú napospol a bez výnimky blízke názory a "slušnú" ochotu pomôcť, alebo viac zaberajú jeho možnosti "oceniť konkrétny príspevok". Vyberte si. Niektorí si už vybrali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:19