StoryEditor

Cena benzínu pred letom prudko stúpa

27.05.2009, 00:00
Plná 50-litrová nádrž benzínu stojí dnes o 2,5 eura viac ako na začiatku mája. Priemerná cena 95-oktánového benzínu vzrástla už druhýkrát v tomto mesiaci o 2,5 centa za liter.

Zdražovaniu ešte nemusí byť koniec, keďže blížiaca sa motoristická sezóna by mohla s cenami ešte pohnúť smerom nahor. Cena nafty sa nemení a ostáva na 1,07 eura za liter.

Prudké zdražovanie
Podľa informácií Tomáša Novotného zo serveru natankuj.sme.sk by dnes mala priemerná cena 95-oktánového benzínu vzrásť na 1,11 eura za liter. Za takúto cenu slovenskí motoristi tankovali benzín naposledy v polovici novembra minulého roka. "Dôvodom pre tento rast cien je pokračovanie zdražovania benzínov na burze v Rotterdame, kde sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zdvihli ceny znovu o viac ako desať percent,“ vysvetľuje Novotný.

Podľa serveru tankovanie.sk sa zdražovaniu nevyhli ani v iných krajinách. "Príkladom môže byť susedné Česko, kde sa ceny benzínov zvýšili za posledných desať dní až o vyše jednu českú korunu za liter,“ píše server.

Rast bude pokračovať
V súčasnosti by mali byť ceny palív na Slovensku podľa Novotného stabilné. Ich vývoj bude aj naďalej reagovať na ropu, ktorá od začiatku mája zdražela približne o sedem na 60 dolárov za barel. Do leta by však mohol mierne zdražieť benzín, pretože začínajúca sa motoristická sezóna dvíha dopyt po tomto palive.

01 - Modified: 2004-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súčasní študenti by už školné platiť nemali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:23