StoryEditor

Silná koruna centrálnej banke nevonia

01.07.2004, 00:00
Zatiaľ čo okolité krajiny zvyšujú úrokové sadzby, USA a Európska centrálna banka o ich zvýšení uvažujú, slovenská menová autorita úroky znižuje. Opäť sa môže zdať, že chceme ísť proti globálnym trendom, ale nie je to tak.

Zatiaľ čo okolité krajiny zvyšujú úrokové sadzby, USA a Európska centrálna banka o ich zvýšení uvažujú, slovenská menová autorita úroky znižuje. Opäť sa môže zdať, že chceme ísť proti globálnym trendom, ale nie je to tak.
Pozrime sa na situáciu v niektorých krajinách. Susedná Česká republika zvýšila úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu minulý týždeň, no sú aj tak omnoho nižšie ako na Slovensku. Po obdobiach deflácie, resp nízkej inflácie sa v poslednom období rast cien v Česku zrýchlil a Česká národná banka pre udržanie cenovej hladiny na uzde bola nútená pristúpiť k zvýšeniu úrokov. Očakáva sa, že k pritvrdeniu menovej politiky príde ešte v tomto roku.
Podobná situácia vládne aj v Poľsku. Kombinácia pomalého rastu a vysokých reálnych úrokových sadzieb držala poľskú infláciu počas minulých dvoch rokov na rekordných úrovniach pod dvoma percentami. V minulých mesiacoch však ceny v Poľsku stúpli a rada centrálnej banky varovala, že bez zásahu nebude schopná dodržať tohtoročný cieľ inflácie v intervale od 1,5 do 3,5 percenta. Úroky v Spojených štátoch sú na rekordne nízkej úrovni a centrálna banka znížila od roku 2001 ich sadzby o šesť a trištvrte percenta. Teraz už asi nastal čas na rast úrokov aj v najväčšej ekonomike na svete. Práve vo včerajších neskorých hodinách by Fed mal rozhodnúť o spevnení menovej politiky. To by mohlo mať pozitívne dôsledky na americký dolár a zároveň by malo vyvolať aj reakciu Európskej centrálnej banky, ktorá nemení menovú politiku tak často ako Greenspan. Situácia je však v týchto dvoch centrách sveta odlišná. Zatiaľ čo v USA hrozí inflácia a prehriatie ekonomiky, spolu s obrovskými deficitmi obchodnej bilancie a štátneho rozpočtu, eurozóna trpí nízkym ekonomickým rastom a obavy spôsobuje len možný rast cien.
Na Slovensku je to úplne inak. Ekonomický rast je vysoký, inflácia sa znižuje -- aj keď je neporovnateľne vyššia ako vo všetkých spomínaných krajinách -- zahraničný obchod je v pozitívnych vodách. Centrálnu banku však viditeľne trápi posilňovanie slovenskej koruny. Tá síce v posledných dvoch týždňoch trende vzostupu nepokračovala, pretože centrálna banka ju bránila aj netradičným spôsobom -- prehlbovaním prebytku peňazí na trhu, čím neumožnila zahraničným špekulantom výhodne uložiť nakúpené slovenské koruny. Včerajším znížením sadzieb centrálna banka zatiaľ posilňovanie domácej meny nezastavila, ba naopak, koruna sa zhodnotila o viac ako desať halierov. Dôvodom mohlo byť aj očakávanie trhu, že NBS mala väčší priestor na zníženie sadzieb a pokles úrokov o pol percenta sa predpokladal a bol už započítaný v cene.
Všetky tri zníženia úrokov v tomto roku mali jedného spoločného menovateľa: zhodnocovanie koruny. Prvé uvoľnenie menovej politiky odkomunikovala centrálna banka ako pomoc domácemu dopytu, ktorý sa mal vďaka lacnejším úverovým zdrojom zvýšiť. Májové rozhodnutie Bankovej rady NBS už súviselo najmä s apreciačnými tendenciami koruny na devízových trhoch. Včera sa pod rozhodnutie centrálnej banky podpísal aj dobrý vývoj inflácie a, samozrejme, silná koruna. Silná koruna teda Juskovi nevonia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:20