StoryEditor

Prezidentova optika

01.07.2002, 00:00

Správa je z väčšej časti zameraná na víziu Slovenska v Európe a menej sa venuje hodnoteniu situácie na Slovensku, avizoval hovorca prezidenta Ján Füle obsah Správy o stave republiky v predvečer vystúpenia Rudolfa Schustera v parlamente. Problematike Slovenska v Európe venoval napokon prezident vo svojej správe len niekoľko riadkov. Od vízie však boli jeho úvahy dosť vzdialené. Väčšia časť správy bola opäť o vnútropolitických a ekonomických problémoch Slovenska. Kvalitatívny posun oproti predchádzajúcim správam je však citeľný. Na rozdiel od minulých rokov sa vyhol nepodstatným detailom a zosobňovaniu. Nevyhol sa však zúženiu vnímania slovenskej reality cez politickú optiku. S výnimkou výzvy občanov na účasť vo voľbách a trpezlivosti pri znášaní dôsledkov reforiem hovoril zväčša o chybách a nevyužitých možnostiach politikov. Tieto state boli skôr o plnení vládneho programu a štýle vládnej politiky ako o stave republiky.
Podľa toho vyzerali aj reakcie. SDKÚ, ktorá nesie najväčšiu zodpovednosť za vládu, čakala menej kritiky a viac pochopenia pre súvislosti, politici vládnych strán z minulého volebného obdobia očakávali opak -- viac kritiky na adresu vlády. Predsedu KDH Pavla Hrušovského aj predsedu HZDS -- ĽS Vladimíra Mečiara oslovili prezidentove slová o potrebe povolebnej politickej stability a zmierení, čo si vzhľadom na úvahy o povolebnom usporiadaní treba prinajmenšom všimnúť. Podľa predsedu strany Smer Roberta Fica mal prezident pri písaní správy otvorené oči, podľa intelektuálov sa jeho oči pozreli na Slovensko optikou občana, nie štátnika s nadhľadom. Viacerým chýbala v prezidentovom vystúpení vízia budúcnosti Slovenska. Tá chýba aj prezidentovi. Čakal, že ju pripraví vláda. Podľa neho je len slabou náplasťou, že niektorí členovia vlády o vízii začali hovoriť až približne pred rokom. Jeho tvrdenie, že doteraz v tomto smere nič neurobili, však nie je úplne pravdivé. Vláda na jej spracovanie vyčlenila prostriedky, hotová by mala byť v septembri. Vízia nemôže byť predmetom politického boja, nie je možné, aby sa po každých voľbách začínalo znovu, lebo vlády sa menia, občania zostávajú, konštatuje prezident na záver svojej správy. Prezidenti sa tiež menia, tí slovenskí, ponovembroví, sa, chvalabohu, obaja počas svojho volebného obdobia menili k lepšiemu. Po bankovom úradníkovi a štátnom zamestnancovi by si však Slovensko mohlo do tretice zvoliť za prezidenta osobnosť, ktorej vystúpenie by nútilo viac premýšľať ako registrovať, a bolo by viac o hodnotách ako o hodnotení .

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:27