StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.04.2003, 00:00
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Myšlienka, že nový, postsaddámovský Irak by mal byť poskladaný ako mozaika, ktorú vyslovil dočasný americký správca, penzionovaný generál Jay Garner, znie síce dobre, hovorí však príliš málo a vyvoláva množstvo otázok. Garner pochválil Kurdov na severe Iraku a ich autonómiu označil sa vzor pre celú krajinu. Mali by podobnú autonómiu dostať aj šíiti na juhu a sunniti obývajúci stred Iraku? Takéto usporiadanie by presiahlo najrozumnejšie riešenie -- vytvorenie federácie, podľa ktorého by pre Irak bola najvýhodnejšia silná ústredná vláda -- aj keď by nesmela byť taká silná a brutálna, ako bol predchádzajúci režim. Vplyvní zástancovia politického islamu z radov šíitov, ktorých podporujú aj mulahovia v Teheráne, hovoria o možnosti vytvorenia Islamskej republiky Irak -- aj keď nie celkom podľa iránskeho vzoru. Tieto predstavy však veľa Iračanov odmieta a celkom určite by s nimi nesúhlasili Kurdi, ktorí bojujú od určitého času proti islamistom. (Problematický Irak, wgl, 24. 4.)

Die Welt
Dianie v Bezpečnostnej rade OSN pripomína obdobie studenej vojny. Vtedy OSN živorila, pretože Východ a Západ medzi sebou súperili a väčšinu iniciatív blokovali. Spojené národy sa stali debatným krúžkom. Nemali žiadnu moc. Dnes je to tak opäť -- situácia je dokonca ešte dramatickejšia. Po prvýkrát čelí OSN nebezpečenstvu, že ju svetová veľmoc ohodnotí ako irelevantnú a bude ju ignorovať. Aj po vojne proti Saddámovi sa Francúzi a Rusi snažia hádzať Američanom pri obnove Iraku pod nohy polená. Odmietajú zrušiť sankcie OSN. Moskva a Paríž sa boja, že ich Washington nevezme na vedomie, keď z rúk pustia posledný nástroj na vyvíjanie nátlaku. V nebezpečnej situácii sa ocitlo OSN a dôležité politické iniciatívy, ako "cestovná mapa" pre Izraelčanov a Palestínčanov. V hre je aj transatlantický vzťah a Európska únia, tak, ako ju poznáme teraz. Francúzi prehlbujú priepasť medzi starou a novou Európou do takej miery, že sa môže stať neprekonateľnou. (Francúzsko riskuje príliš veľa, Jacques Schuster, 24. 4.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:50