StoryEditor

Barack Obama v Moskve

07.07.2009, 00:00

Americký prezident Barack Obama navštívil Moskvu. Ani Moskva už nie je tým pólom sveta, akým kedysi bola, ani Washington. Ale stále je stretnutie ruských a amerických predstaviteľov najdôležitejším stretnutím o svetovej bezpečnosti.

Obsah stretnutí sa trochu posunul oproti stretnutiam sovietskych a amerických predstaviteľov kedysi. Vtedy išlo predovšetkým o vzájomné vzťahy Sovietskeho zväzu a Spojených štátov a kontrolu a obmedzenie ich schopnosti vzájomného zničenia. Dnes ide predovšetkým o vzťahy oboch štátov voči tretím štátom. Barack Obama a Medvedev a Putin budú rokovať najmä o tom, či Rusko podporí sankcie voči Iránu a do akej miery, či bude klásť prekážky dodávkam zásob vojsk NATO v Afganistane alebo nebude, nakoľko sa pripojí k tlaku na Severnú Kóreu, aby prestala rinčať atómovými zbraňami. Na druhej strane Rusko bude zaujímať, či USA naozaj chcú vybudovať radarovú a raketovú základňu v Česku a Poľsku, či budú naďalej vťahovať Ukrajinu a Gruzínsko do NATO, či budú naďalej klásť prekážky vstupu Ruska do Svetovej obchodnej organizácie. Od týchto otázok bude závisieť aj ruský postoj k americkému návrhu na radikálne zníženie jadrových hlavíc a raketových nosičov.

Pri poslednej téme Barack Obama by musel pristať aj na obmedzenie ďalších druhov americkej armády. USA vynakladajú na armádu najviac peňazí na svete, odhady sa pohybujú od 40 do 100 % nákladov všetkých ostatných krajín sveta, vrátane Ruska, Číny a Európskej únie.

Návšteva sa začala skôr zle pre menšiu diplomatickú skúsenosť amerického prezidenta. Pár dní pred odchodom do Moskvy Barack Obama povedal pre médiá, že Vladimir Putin žije stále jednou nohou v minulosti, ale dobre sa spolupracuje s Medvedevom. Také veci sa o hostiteľoch nikdy nehovoria. Ako s ním bude Putin rokovať, keď si prečítal v novinách Obamov výrok o sebe? A pokúšať sa vrážať klin medzi Putina a Medvedeva, to sa doteraz nikomu nepodarilo a najviac sa o to pokúšali niektoré ruské médiá. Napriek tomu dúfajme, že návšteva dopadne dobre.

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:46