StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.05.2002, 00:00

Haarec
Palestínske vedenie odsúdilo samovražedné útoky a vyzvalo na ukončenie teroristických akcií proti obyvateľom Izraela, bola to však nepresvedčivá deklarácia. Ak izraelská verejnosť nepocíti, že sa chystá zapojiť do skutočnej kampane proti organizátorom a páchateľom teroristických útokov, sú podobné výzvy nefunkčné. Tieto výzvy nestačia na ukončenie dilemy izraelskej vlády, ako reagovať na útok v meste Rišon Lecion. Ak palestínske vedenie nedovolí, aby fungovali organizácie ako Hamas a Islamský džihád, mohol by to byť začiatok novej éry. Inak bude musieť Izrael prehodnotiť svoje možnosti. Ministri a pravicový Likud, ktorý nalieha na premiéra, aby prevzal kontrolu nad pásmom Gazy, zavádzajú verejnosť, keď prezentujú vojenské riešenie situácie, hlavne čo sa týka zaľudnenej Gazy. Izraelská vláda by mala pozorne prehodnotiť šance na nový začiatok, kým bude reagovať vojenskou akciou. (Čas na vyvážený súd, editorial, 9. 5.)
Die Welt
Až 1 500 korešpondentov sa ponáhľalo v uplynulých týždňoch do Izraela. Je to zaujímavé, keď zvážime, že zahraničných dopisovateľov je čoraz menej. Prečo priťahuje blízkovýchodný konflikt viac žurnalistov ako ktorýkoľvek iný? Je to počtom obetí? Asi nie, pretože v iných občianskych vojnách je ich počet vyšší (Sudán, Čečensko). Za posledný mesiac zahynulo v indickej provincii Gujarat viac ľudí ako za celú intifádu. Eskalácia terorizmu v Kašmíre by mohla spôsobiť vojnu medzi Indiou a Pakistanom -- atómovými mocnosťami. Prítomnosť dopisovateľov na Blízkom východe je hádankou. A to je dobre, lebo nie je veľa toho, čo by uniklo ich pozornosti. Žurnalisti prichádzajú, aby podávali správy o dôležitých udalostiach. Čo urobia, keď sa neudejú katastrofy s kozmickým rozmerom? Väčšina z nich nemá dostatok "backroundových" informácií, nepoznajú ľudí ani reč, musia sa spoľahnúť na zdroje, ktoré možno nie sú spoľahlivé. Žurnalizmus je vždy selektívny, nie je možné písať o všetkom, ako by to bolo rovnako dôležité. Pri dosiahnutí určitého bodu však selekcia môže viesť k deformácii. Súčasné fixovanie na Blízky východ a zanedbávanie iných konfliktov je príkladom podobnej deformácie. (Prítomnosť dopisovateľov na Blízkom východe je hádankou, Walter Laqueur, 9. 5.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:24