StoryEditor

Správni kamionisti, zbabelá vláda

13.01.2010, 23:00

Lacnejšia nafta, menej ministerstiev, odklady pre cesty 1. triedy. Mýto však ostáva rovnako nepripravené, ako bolo aj predtým.

Po poriadku: slovenská vláda, podľa vzoru iných krajín, sa vybrala budovať mýtny systém. Mýto je vo všeobecnosti spravodlivejšie ako nálepky, keďže sľubuje, že užívateľ zaplatí za cestu presne toľko, koľko kilometrov prejazdil. Inou otázkou je, či pre náš deravý systém diaľnic je drahý systém výberu mýtneho vhodný (užívatelia platia nielen za prejdený kilometer, ale aj za nelacné fungovanie systému), ale to nechajme bokom. Slovenská vláda zorganizovala tender, drahý, ako je u nás zvykom, a neporiadny, ako je u nás tiež zvykom. Mýto bolo od začiatku roka spustené do prevádzky, vytvorili sa nové dlhé fronty čakajúcich, vláda mohla byť spokojná, minister mohol ísť na zaslúženú dovolenku, lobisti mohli byť spokojní, zainteresovaní dodávatelia, subdodávatelia a sprostredkovatelia mohli byť takisto spokojní, a jediným nespokojným sa stalo Slovensko. Spustenie mýta je totiž predsa len niečo iné ako nákupy softvéru, či predaj emisií - pri mýte sú dôsledky rozkrádania a neprehľadnosti očividné a citeľné pre státisíce občanov a podnikateľov.

Mrznúci šoféri, zdražujúci autobusári, medzinárodná hanba, ekonomické a sociálne dosahy, to sú dôsledky chaotického zavedenia mýta. To, samozrejme, vláde nemuselo prekážať, veď to nie je jej prvý škandál, ale bála sa slobodnej reakcie kamionistov. Nečakaného závanu slobody v krajine, kde sú ticho lekári, sestry, učitelia aj rodičia školákov.

Zúfalá reakcia vlády prišla, ale namiesto ospravedlnenia sa za mýtny chaos a namiesto odkladu a poctivej prípravy mýta prišlo niečo úplne iné - prísľub spájania ministerstiev a zníženia spotrebnej dane. Mýto je v poriadku, lobisti, dodávatelia, subdodávatelia a sprostredkovatelia odviedli dobrú prácu, potrestať treba štrajkujúcich kamionistov, a rozdávať treba sľuby a zo štátneho, bez prípravy, tesne pred voľbami.

Problémy mýta nezmizli a len tak skoro nezmiznú, akékoľvek medové motúziky vláda vytiahne z klobúka. Len pre poriadok - kamionisti urobili správnu vec, ktorú možno budú musieť zopakovať; zato vláda sa zachovala zbabelo, brániac záujmy spriaznených finančníkov namiesto záujmov Slovenska.

Anton Marcinčin (1968)

ekonóm. Publikuje texty o hospodárskej politike počas reforiem i jej súčasnej transformácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:56