StoryEditor

Uťahovanie opaskov po koľkýkrát?

01.07.2010, 00:00

Tak sa nám verejný dlh v roku 2009 dostal na takmer 36 % HDP. Je to dobrá alebo zlá správa? Ak si všimneme, že sa zásadne zmenil trend vývoja dlhu, je to správa skôr zlá: v roku 2006 sme mali dlh na úrovni 30 % HDP, o rok neskôr len 29 % a v roku 2008 len 28 % HDP. Potom prišiel nárast deficitu verejných financií a potreba jeho financovania cez zvýšenie dlhu - z 18,6 miliardy eur na 22,6 miliardy eur za jeden rok. Nárast o 8 % HDP je veľa - na porovnanie, na školstvo míňame 3,3 % HDP, na zdravotníctvo 6,7 % HDP a na sociálnu ochranu 9,8 % HDP (všetky údaje sú od Eurostatu).

Tak nám ministerstvo financií prognózuje, že bude ešte horšie: v roku 2009 sme na daniach utŕžili o 581 miliónov eur menej, než plánovalo v septembri 2009; v roku 2010 utŕžime asi o 833 miliónov eur menej a v roku 2011 už o vyše jednu miliardu eur menej. Sociálna poisťovňa vyberie v tomto roku asi o 197 miliónov eur menej a budúci rok asi o 306 miliónov menej.

Zdá sa, že pokles príjmov a paralelný nárast výdavkov riešila dosluhujúca vláda skutočne švejkovsky: rozpočtové príjmy nám zachraňuje polícia. Policajti stoja na diaľnici zvyčajne tam, kde síce žiadne nebezpečenstvo nehrozí, ale kde sa dajú zarobiť eurá. Navyše, akákoľvek kritika môže byť okamžite umlčaná tým, že je laická a neopodstatnená; navyše, keď je raz na ceste štyridsiatka, tak občan má bez reptania zvýšiť okamžitú spotrebu a opotrebovanie svojho auta a pridať k znečisteniu životného prostredia, lebo inak mu oprávnene hrozí zaslúžený trest.

Vykrývať deficit verejných financií dlhom alebo pokutami nie je sociálne, ani udržateľné. Polícia má svoje funkcie, na ktorých vykonávanie potrebuje aj čas, aj peniaze, a za svoju robotu si zasluhuje úctu aj autoritu u občanov.

Nová vláda bude musieť, napriek prekrásnym predvolebným rečiam, konsolidovať verejné financie, a to nebude bezbolestné, a vzhľadom na silu opozície ani politicky jednoduché. Tak si len opakujme, že nič nie je zadarmo, a vyžadujme od vlády, aby nastolila na Slovensku kultúru racionálnych a odborne podkutých argumentov. Jednak si to za opätovné uťahovanie opaskov zaslúžime, a jednak sa tým výrazne odlíši od svojho predchodcu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:51