StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

12.11.2002, 23:00

Lidové noviny

Najväčšia kríza vo vzťahoch medzi USA a Nemeckom od konca druhej svetovej vojny, ktorú vyvolala protiamerická rétorika nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, má byť definitívne prekonaná na budúci týždeň na summite v Prahe. Tu sa uskutoční bilaterálna schôdzka Schrödera s prezidentom Georgeom W. Bushom. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa schôdzka bude konať a v akej forme, uviedla Petra Dachtlerová z nemeckého veľvyslanectva v ČR. Nemecká strana odmieta uviesť, kto ju inicioval. Schröder si pripravil pôdu pre pražskú schôdzku už v piatok. Prvýkrát od svojho zvolenia totiž Bushovi zavolal a zablahoželal k úspechu republikánov v amerických voľbách. (Bush a Schröder sa zmieria v Prahe, Radek Nedvěd, 12. 11.)

Nezavisimaja gazeta

Hlavným výsledkom summitu Rusko -- EÚ je to, že sa obe strany dohodli pracovať na bezvízovom režime v realistickej perspektíve (to znamená podľa pripravenosti krajín), ktorý bude slúžiť na dočasný tranzit občanov Ruskej federácie cez územie členov Európskej únie. Očividné je, že po moskovskom Nord-Oste sa k nám v Európe chovajú ostražito. Teraz sme sa pre zjednotenú Európu stali európskym Nord-Ostom, krajinou, ktorá uviazla vo vojne, ktorá nedokáže zabezpečiť bezpečie pre svojich občanov, dokonca vo svojej metropole, a ekuménou, ktorá nezdieľa s Európskou úniou to riešenie čečenského problému, ktoré ona navrhuje. (Dohoda o Kaliningrade, Nataľja Melikova, Jevgenij Verlin, 12. 11.)

Izvestija

Summit Rusko -- EÚ nepriniesol zlom. Bol len výročným desiatym. Zjednodušené tranzitné dokumenty pre ruských občanov nie sú ničím iným ako vízami. Rusko sa de facto dopracovalo k zaplombovaným vagónom, ktoré ešte nedávno splnomocnenec prezidenta Putina Dmitrij Rogozin kategoricky odmietal ako ponižujúce riešenie. Zaplombované vagóny ale dostali politicky korektné balenie. Na druhý bod, ktorý bol na programe -- bezvízový styk s EÚ, dostali Rusi odpoveď v jezuitskej forme: pred budovou, kde sa viedli rokovania sa konal míting belgických Čečenov a francúzskych filozofov, ktorí žiadali ukončenie "koloniálnej vojny v Čečensku". (Zaplombovaný vagón, Svetlana Babajeva, 12. 11.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:34