StoryEditor

Áno verejnému dlhu v ústave

27.01.2010, 23:00

Schyľuje sa k veľkej koalično-opozičnej zhode na ústavnom zákone o tvrdších pravidlách pre hospodárenie s verejnými financiami? Dúfajme, že áno, príklad susedného Maďarska, ale aj niekoľkých štátov eurozóny, by mal byť dostatočnou motiváciou, aby sme sa dohodli.

Pod názvom dlhová brzda sa v programe KDH pravdepodobne (program ešte nie je schválený) objavia tieto pravidlá pre zodpovednú fiškálnu politiku: dlhový strop vo výške 45 % HDP; zavedenie záväzných výdavkových stropov vedúcich k znižovaniu dlhodobého deficitu voči udržateľnosti verejných financií vo výške aspoň 0,5 % HDP za rok; vyrovnané hospodárenie samospráv, aby ich bežné výdavky nepresiahli ich bežné príjmy; zvýšenie transparentnosti vrátane zásadného zvýšenia informačnej úrovne návrhov štátneho rozpočtu, zavedenie informačného minima pre verejné inštitúcie a urýchlenie zmien v štátnom účtovníctve smerom k zavedeniu konceptu čistého bohatstva štátu; a elektronizácia verejného obstarávania, ktorá bude obsahovať aj vybudovanie centrálneho povinného registra verejných obstarávaní s údajmi o celom procese každého verejného obstarávania, od zadania až po jeho výsledky. Navyše, kvôli hodnoteniu dodržiavania týchto pravidiel a zvyšovaniu transparentnosti a informovanosti parlamentu a verejnosti pravdepodobne navrhneme zriadiť aj nezávislú Radu pre fiškálnu zodpovednosť.

Pravidlá sa podľa mojich vedomostí dajú zaviesť už pre rozpočet na rok 2011 a radu je možné zriadiť od roku 2012. Ak s tým istým prichádza aj Program stability, teší ma to. A ak pán Štefanec tvrdí, že "obe myšlienky sú naše a vláda ich od nás prebrala", odporúčam skôr počúvať zvyšok jeho vyjadrenia "samozrejme, že by sme za ne hlasovali".

Na rozdiel od pána Štefanca priznávam bez mučenia, že obsah "dlhovej brzdy" som nevymyslel ja, autorstvo patrí pánom Ódorovi a Horváthovi, ktorí komplexný návrh reformy publikovali nedávno v NBS. Dôležité je, že ich koncept je dobrý, jasný, užitočný, dobre načasovaný, a že dokáže spájať. Ak sa politické strany dohodnú na ústavnom zákone a jeho skorej implementácii, potom má KDH jeden bod programu takmer splnený. Nastáva totiž fáza implementácie, a tá tiež nebude jednoduchá.

Anton Marcinčin (1968)

ekonóm. Publikuje texty o hospodárskej politike počas reforiem i jej súčasnej transformácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:37