StoryEditor

Robert Kaliňák: Kontrola a prevencia je dôležitejšia než represia

23.04.2010, 00:00

Korupcia a klientelizmus sú negatívne javy, ktoré deformujú ekonomické vzťahy a nahlodávajú morálku spoločnosti. Bohužiaľ, sú dlhodobým a citeľným problémom aj na Slovensku. Existujú rôzne prieskumy, ktoré hodnotili stav korupcie u nás v poslednom období. Podľa zistení Eurobarometra či Indexu ekonomickej slobody od renomovanej americkej nadácie Heritage Foundation došlo v tejto oblasti na Slovensku k pozitívnemu zlepšeniu. Prieskum Transparency International síce hovorí o opaku, ale nie je reprezentatívny. Navyše existuje silné personálne prepojenie vedenia jej slovenskej pobočky s opozičnou stranou SDKÚ-DS, ktorá ho využíva v politickom zápase. V každom prípade boj proti týmto neduhom zostáva naďalej náročnou výzvou, lebo čoraz častejšie sa vyskytujú v skrytých a sofistikovaných formách. Preto je úlohou kompetentných orgánov prichádzať s nástrojmi či stratégiou, ktoré by ich odhaľovali a účinne postihovali. Vláda v tomto volebnom období schválila návrh štátnej politiky boja proti korupcii.

Po rozhodnutí Ústavného súdu SR pružnou iniciatívou nahradila zrušený Špeciálny súd novým Špecializovaným trestným súdom. Kontinuálne pokračovali vo svojej práci Úrad špeciálnej prokuratúry či Úrad boja proti korupcii, ktorý bol dobudovaný a personálne i materiálne posilnený. Dostavili sa aj výsledky. Úrad celkovo obvinil 1 153 osôb. Počet odhalených prípadov stúpol oproti koncu minulého volebného obdobia o 70 %. Parlament zároveň schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Hádam ešte dôležitejšia je kontrola a prevencia. Vláda zaviedla systém, podľa ktorého mala opozícia zastúpenie v kontrolných orgánoch inštitúcii ako ÚVO či SPF, čo by sa malo stať pravidlom aj do budúcnosti. Účinnými opatreniami by mohli byť bezpečnostné previerky sudcov a ako ukazuje prax, aj silné sociálne programy pre policajtov. Rovnako je však potrebné eliminovať miesta možného vzniku korupcie, čo sa dá dosiahnuť len transparentným prístupom verejnosti k informáciám, odstránením bariér v podnikaní a najmä subjektivizmu v rozhodovaní.

Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister vnútra SR (Smer-SD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:52