StoryEditor

Nepodložené obvinenia amerických jednotiek

30.12.2002, 23:00

V poznámke Hrozí USA medzinárodný tribunál? (HN, 20. 12. 2002) jej autor Michal Berko píše, že v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD videl reportáž, ktorá usvedčuje USA z vojnových zločinov v Afganistane. Ak je pravdou, zamýšľa sa autor poznámky, to, čo priniesol spomenutý dokument, potom sa Spojené štáty a ich najvyššie velenie dostanú do podozrenia z porušovania všetkých zásad a noriem medzinárodného práva vrátane Deklarácie ľudských práv a ženevských konvencií o vojnovom práve a vojenských zajatcoch. Film totiž prináša reportáž z Afganistanu, v ktorej vystupujú najmä dvaja vysokí vojenskí hodnostári Severnej aliancie. Tí do kamery autora reportáže dosvedčujú, že za účasti amerických vojakov "zmizlo" 3 000 bojovníkov Talibanu. Na poznámku reaguje Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Vážená redakcia,
váš editorial: Hrozí USA medzinárodný tribunál? (HN 20. 12. 2002) opakuje nepodložené obvinenia proti americkým jednotkám vznesené vo filme nemeckej televízie. Som sklamaný, že ste sa neobťažovali s nami si overiť fakty predtým, než ste publikovali váš editorial. Dokument, na ktorý sa odvolávate, Masaker v Mazáre, vznáša úplne nepravdivé obvinenia, že americkí vojaci sa zúčastnili na mučení, popravách a miznutí zajatých väzňov z radov Talibanu. Tieto bizarné tvrdenia boli nepravdivé v júni, keď film prvýkrát odvysielali a ostávajú nesprávne aj dnes. Ich cieľom je rušiť ľudí z ich rozsiahlej život zachraňujúcej humanitárnej misie USA v tomto regióne.
Zvážte fakty:
-- Americké jednotky sa v žiadnom smere nezúčastňovali a ani neboli svedkami akéhokoľvek porušovania ľudských práv v Afganistane, ktoré by sa malo udiať v ich prítomnosti. Faktom je, že americkí vojaci a ich spojenci zvrhli tyranskú vládu Talibanu a umožnili nastolenie demokratickej vlády, ktorá rešpektuje práva všetkých Afgancov.
-- Predtým, než išli do Afganistanu, všetci americkí vojaci boli školení v otázke ľudských práv a o činoch, ktoré musia podniknúť v prípade, že sa stanú svedkami ich porušovania. Každý tím bol pred premiestnením vypočutý a ani jeden z vojakov sa nestal svedkom zverstiev.
-- Film obviňuje americké jednotky, že sa prizerali, ako fyzicky zneužívali a popravovali väzňov v blízkosti väznice Šeberghán v regióne Mazáre Šaríf koncom novembra 2001. No skutočnosť je taká, že žiadne americké jednotky neboli v novembri prítomné v blízkosti spomenutej lokality, kde malo byť aj pohrebisko. Americké vojská tam boli v decembri a v januári, teda v čase objavenia masových hrobov.
-- Masové hroby sa našli na mnohých miestach v Afganistane. Obete patria ku všetkým etnickým skupinám. V severnom Afganistane je najmenej 13 masových hrobov a boli správy o mnohých ďalších. V tejto oblasti boli mnohé ozbrojené konflikty a väzenské vzbury. Masové hroby môžu byť výsledkom oboch javov. Nemáme dôvod myslieť si, že došlo ku zverstvám.
V provinciách, ktoré obklopujú väzenie Šeberghán, investujú Spojené štáty vyše deväť miliónov dolárov do potravinovej pomoci Afgancom, do príbytkov, vody, zdravotnej starostlivosti a obnovenia infraštruktúry. Miestni Afganci dostávajú peniaze na opravu sanitačných a zavlažovacích systémov, ciest, zdravotníckych zariadení, a tým pomáhajú ich rodinám.
Ako povedal prezident George W. Bush, Amerika a jej koaliční partneri sú v Afganistane, aby oslobodzovali, nie dobývali. Pracujeme bok po boku s mnohými krajinami, aby sme oživili nádej pre ľud Afganistanu a vyhnali teror z ich prostredia.
S úctou
Scott Thayer, Chargé d'affaires Veľvyslanectva USA v Bratislave

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:54