StoryEditor

Voľby po druhý raz

27.10.2011, 00:00

Marcové voľby sľubujú nové témy, nové usporiadanie politických síl a odbornejšie fungovanie novej vlády. Bolo načase.
Bolo že to radosti, keď naše parlamentné strany súťažili, ktorá ponúkne najnižšiu daňovú sadzbu. Vyhrali devätnástky s výhľadom na pätnástky a ozajstní pravičiari sa od všetkých ostatných ľudí začali líšiť vierou v čarovnú moc nízkych sadzieb.

Tešili sa ideológovia z think tankov, tešila sa stredná vrstva (ktorej príjmov sa sadzby takmer nijako nedotkli) a tešili sa hlavne ľudia s vysokými príjmami. Znižovanie daní je, samozrejme, populárne, takže ani Smer sadzbami nepohol – druhá vec je, že v prvých rokoch vládnutia vďaka rastu ekonomiky ani nemusel. Zrodila sa legenda o úspešných nízkych sadzbách, ktorej neúspešný duplikát sme potom zažili ešte pri spotrebnej dani z nafty – málokto si však všimol, že podľa ministerstva financií sa nižšou sadzbou napriek vyšším objemom predanej nafty utŕžilo menej daní a nie viac, ako vtedy sľuboval superhrubý reformátor.

Akosi samozrejme sa argument o výhodnosti nízkych sadzieb nedotkol iných spotrebných daní, a nepomohol ani reformám inštitúcií vrátane daňových úradov. Výpadok zo sadzieb by totiž do veľkej miery mohla vyvážiť lepšia práca daňových úradov, tie by však potrebovali politickú podporu a investície na lepší softvér pre boj proti kriminalite. Ak výpadok DPH je niekde medzi 1,1 a 1,5 miliardy eur (prvé číslo nájdete priamo v texte o rozpočte na budúci rok), tak neverím, že by ich podvodníkom a kriminálnikom venovali politické strany len tak, zadarmo. Ekonomická teória tvrdí, že nie.

Podobne nám nesvedčí, že dodnes sa zákony predkladajú bez serióznej analýzy vplyvov na obyvateľov, ktorá by umožnila aj kompetentnú odbornú a politickú debatu. Preferuje sa jednoduché valcovanie silnými jednotlivcami nielen opozície, ale aj koaličných partnerov. Lenže takéto výhry netrvajú dlho a potom sa zákony menia každú chvíľu, čo nemá so stabilitou nič spoločné.

Nové témy by mali byť hlavne o zlepšení fungovania tých inštitúcií, ktoré potrebujú domácnosti aj firmy. Čakajú nás veľmi ťažké roky a pomôžu nám iba ťažké, nepopulárne riešenia. Rozprávka o nízkych sadzbách a zlých živnostníkoch sa už skončila, potrebujeme ozajstné zlepšenia.
Autor je poslanec za KDH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:18