StoryEditor

Ako ďalej, ECB?

08.06.2011, 00:00

Zajtra, vo štvrtok, bude Európska centrálna banka (ECB) rozhodovať o svojich úrokových sadzbách. Pozorovatelia trhu očakávajú, že sadzby ostanú bez zmeny. No zároveň očakávajú signály, že k ich zvýšeniu (druhému v tomto roku) príde už o mesiac.

ECB zrejme potvrdí svoje odhodlanie pokračovať vo zvyšovaní sadzieb aj napriek tomu, že aktuálne dianie môže hovoriť skôr v prospech vyčkávacej stratégie. Inflácia v eurozóne síce ostáva aj naďalej nad dvojpercentným limitom, no v máji predsa len o desatinku klesla. A v dôsledku korekcii na komoditných trhoch sa podľa niektorých pozorovateľov už nad aprílovú úroveň 2,8 percenta tento rok nedostane.

Ekonomická aktivita má zrejme už tiež svoj vrchol za sebou. Hoci rast v prvom štvrťroku bol nad očakávania silný, ten druhý, aktuálny štvrťrok, bude pre globálnu ekonomiku pravdepodobne najslabším za ostatné dva roky. Je len otázkou času, kedy sa globálne spomalenie premietne do zhoršených vyhliadok nemeckého priemyslu – doterajšieho motora oživenia eurozóny ako celku. Tretím faktorom, ktorý by zvyšovanie sadzieb mohol oddialiť, je pretrvávajúca dlhová kríza periférnych krajín eurozóny. Tu však ECB bude zrejme aj naďalej prísne oddeľovať svoj primárny mandát – cenovú stabilitu od stability finančného sektora.

A preto skôr ako nezmenenými sadzbami sa bude snažiť podporiť finančné sektory periférnych krajín aj naďalej nezmeneným prístupom k likvidite. V sumáre očakávam, že v treťom štvrťroku oficiálne úrokové sadzby pôjdu hore, no ponuka likvidity na báze týždňových, mesačných a trojmesačných tendrov ostane aj naďalej neobmedzená.

Hlavný ekonóm VÚB banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:01