StoryEditor

Ministri a zločinci

15.02.2012, 23:00

Ministri a organizovaná kriminalita? Či, dokonca, ministri na čele organizovanej zločineckej skupiny? Lebo o tom, podľa mojej mienky, Gorila je a o tom budú aj ďalšie zvieratá, ktoré prídu. Podozrievať však všetkých politikov a všetkých ministrov by bolo jednoduché a múdre asi tak, ako niekomu prisudzovať kolektívnu vinu. Ide o konkrétnych ľudí, ktorí čelia obvineniam – zatiaľ skôr všeľudovým a predvolebným – čo by sa však malo čím skôr zmeniť. Ak niekto zneužíva demokratický systém politických strán a verejnú pozíciu na svoje obohacovanie, alebo svojich kumpánov, musí sedieť. Inak hrozí ďalší rozvrat základných pravidiel, ktoré tvoria Slovenskú republiku.

Červená knižka otvárala za minulého režimu dvere do funkcií. Toto si však prežili aj iné zriadenia – Ladislav Mňačko na diskusii v Prahe s humorom poznamenal, že v Rakúsku musela byť politicky zaradená aj upratovačka. Lenže to bolo pred mnohými desaťročiami.

V každom prípade, po revolúcii sme náš starý model prevzali a dnes sa väčšina strán hrdí, akých odborníkov na všetko má medzi svojimi vernými. Stranícka deľba pozícií je realita a vo funkciách naďalej preplávajú ľudia, ktorí okrem straníckej knižky často nemajú žiadne iné kvalifikačné danosti. To je, samozrejme, nespravodlivé, nemotivuje to na vzdelávanie a zlepšovanie výkonnosti, ani budovanie dobrých pracovných vzťahov a naše verejné inštitúcie potom neslúžia občanom, ale vplyvným politikom. Lebo oni rozhodujú. Negatívny dosah na rozkvet našej ekonomiky a rast zamestnanosti je jasný.

Najnovšie podozrenie z vladárskej chamtivosti je o rozvrate daňovej správy, ktorá spadá pod ministerstvo financií a jeho ministra. Poslanci KDH minulý rok upozorňovali, že zjednotenie správy daní, ciel a odvodov je výborná a potrebná vec, ktorá je však inštitucionálnou revolúciou, a preto si zasluhuje riadnu prípravu a starostlivú implementáciu. Aj preto sme žiadali minimálne o odklad Sulíkovho experimentu s názvom superhrubá mzda, ktorá by situáciu ešte viac komplikovala. Žiaľ, stretli sme sa len s aroganciou najmocnejších, ktorí si nevšimli, že čas odísť so cťou už premrhali.

Je dôležité, aby v našej spoločnosti fungovala aspoň základná dôvera v zásadné hodnoty. Preto by politici, ktorí zneužívajú ekonomické poučky a pravdepodobne aj širokú sieť kumpánov, mali čím skôr odísť (aj keď nie na Cyprus).

Autor je poslancom KDH

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:29