StoryEditor

Optimizmus chýba na celom svete (komentár)

05.12.2011, 23:03
Globálna ekonomická aktivita sa od jari zhoršuje a nejaký väčší obrat nie je v dohľade.

Potom, čo sme sa opakovane pozerali najmä na vývoj v Európe a v USA, venujme krátky pohľad tomu, ako to vyzerá v globále. Z prvého obrázku je vidieť, že globálna ekonomická aktivita sa od jari tohto roka zhoršuje a nejaký väčší obrat zatiaľ rozhodne viditeľný nie je. Žiadne prekvapenie pre tých, čo denne sledujú vývoj.

Zároveň môžeme s pomocou druhého grafu porovnať globálnu aktivitu s úrovňou globálnych akciových trhov (šípky zdola nahor). Je tak zrejmé, že na to, kde je teraz globálna aktivita, oslabili akcie pomerne dosť (t.j. predtým musela aktivita pre podobnú úroveň klesnúť viac a to neberieme do úvahy doterajší rast ziskov). Že by optimizmus?

Vyššie uvedené by tak bolo v rozpore s tým, čo hovoria napríklad dlhopisové trhy - teda, že akcie oslabili zatiaľ málo, či sú cca na svojej úrovni. Riešenie ponúka zloženie indexu globálnej aktivity. Tvoria ho tri komponenty - cena ropy, cena priemyselných kovov a Baltic Dry Index. Čo podľa môjho pohľadu asi pokrivkáva, je cena ropy. Tá sa totiž posledné týždne drží trochu tvrdohlavo na relatívne vysokých úrovniach.

Nastáva tak podobná situácia ako v polovici roka 2008, kedy akcie mieria dolu, globálna aktivita ochabuje, ale ropa si na čas ešte nedá povedať. Či skutočne teraz "predikuje" ropa aktivitu a akcie, či naopak, ale ukážu len nasledujúce týždne. Už niekoľko mesiacov som sa tu detailnejšie nevenoval ani čínskym akciám. Tie som už niekedy v zime investične "odpísal" s tézou, že "čakanie na Volckeria" priestor pre akciové zisky veľmi nevytvára. Možno je však na čase začať opäť intenzívnejšie sledovať, čo sa na východných trhoch deje. Minimálna valuácia k tomu stále nabáda, ako ukazuje posledný graf.

Mimochodom, Čína sa teraz obchoduje zhruba za to, čo Nemecko. Valuačné násobky sú pritom funkciou očakávaného rastu a riziká a pomer očakávaného rastu (HDP) Nemecka a Číny je asi tak 1:9.

Pozn.: autor je aktívny investor a témy, o ktorých píše, môžu súvisieť s investíciami. Jeho stĺpčeky sa neposkytujú ako investičné odporúčanie

Jiří Soustružník

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:20