StoryEditor

Úspech Ficovej vlády je v našich rukách

14.03.2012, 23:00

Bude vláda Róberta Fica úspešnejšia ako predchádzajúce dve vlády? Závisí to od neho, ale ešte viac od nás.
Zverili by ste niekomu svoj majetok s tým, že o štyri roky budete chcieť vidieť, čo s ním urobil? Nie. Aj tak sa veľa ľudí spolieha na to, že politici sú lepší, ako my ostatní, a preto sa na nich môžeme spoľahnúť, že náš štát budú štyri roky zveľaďovať. Zároveň však u nás politikom nedôveruje takmer nikto. Našťastie, mám pocit, že z komunistickej apatie („aj tak sa nedá nič zmeniť“) a porevolučného nadšenia nás dostatočne prebudila Gorila spolu so Sasankou a Finančnou správou. Máme šancu na lepšiu vládu – ak si ju zaslúžime.

Smer začal dobre, to súkromne priznávajú mnohí súčasní aj bývalí politici. Uvidíme, ako bude pokračovať, ale je mnoho dôvodov na nádej, že posledných šesť rokov sa nezopakuje – zodpovednosť teraz leží na jedinej silnej politickej strane, takže výhovorky z ohľadov na koaličných partnerov sú minulosťou. Smer, žiaľ, bol dokonca jedinou stranou, ktorá občanov pred voľbami neklamala o dlhodobo zúfalom stave verejných financií. Pravica od čias boja proti mečiarizmu zomknutá len vďaka spoločným nepriateľom sa nezmohla na nič, veľké rozlúštenie malo prísť podľa ministra Mikloša až po voľbách.

Vo vyspelých krajinách už dávno nie sú veľké rozdiely medzi sociálnymi demokratmi a konzervatívcami. Zdá sa, že ani u nás, keďže všeobecne akceptovaný názor je, že jedni aj druhí kradli rovnako. Lenže dnes sa ochota prizerať sa kriminalite, ktorá spája korporácie s vysokými politikmi, prudko znížila.

Dianie na Finančnej správe môže byť podľa môjho názoru príkladom previazania záujmov korporácií a vplyvných politikov z SDKÚ. Za prirodzené by som pokladal, ak by sa celý prípad čím skôr vyšetril, zvlášť, ak SDKÚ už nie je vo vláde. Lenže to by nemuselo byť v záujme zúčastnených korporácií, ktoré sa voľbami nemenia. Finančná správa je Gorila II a jej vyšetrovanie bude veľkým testom, či sa Slovensko pod vládou Smeru mení k lepšiemu.

Druhým testom budú konkrétne zmeny v každodennom živote. Ja očakávam, že namiesto prázdnych rečí o znalostnej ekonomike dá vláda do dvoch rokov každému rodičovi možnosť predškolského vzdelávania detí od troch rokov. To je preukázateľne najlepšia verejná investícia do vzdelávania – spojíme sa na sociálnej sieti?

Autor je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:59