StoryEditor

Lipšic a fiškálna konsolidácia

07.06.2012, 00:00

Daniel Lipšic spolu s ďalšou členkou straníckeho vedenia zvolali tlačovú besedu na nedeľné odpoludnie, ale postarali sa, aby sa informácia o pokračovaní pátrania po vízii dostala do médií už pred poludňajšími debatami. Daniel odišiel, dve miesta sa uvoľnili a inak ide všetko po starom - ústredný výbor zasadá a ignoruje svet za oknami, ktorý sa však za dvadsať rokov zmenil. Kto by nedal Lipšicovi či jeho mladšiemu agentovi v strane za pravdu. Len škoda, že namiesto otvoreniu sa realite hľadajú hlavné postavy víziu, a tá sa im stále neukazuje. Som zvedavý na ďalší diel, ten vraj má byť o hľadaní ekonóma.

Konsolidačný balíček je o realite, aj keď debata o ňom je riadne pokrútená. Po prvé, zvyšovanie daní nie je najjednoduchším riešením, naopak, je politicky najnákladnejším krokom. Omnoho jednoduchšie a populárnejšie je dane znižovať, či donekonečna opakovať pesničku o znižovaní výdavkov (hádajte, koľko krajín má nižšie výdavky ako my, ak odrátame deficit?). Pamätáte si na vážnu debatu, či majú byť dane až 19 percent, alebo stačí, ako tvrdili ideológovia, len 15? Kto chcel 19, bol takmer zradca pravice. Nakoniec zvíťazila zodpovednosť, možno spolu so strachom, a ostali sme aspoň pri devätnástke.

Ak majú fungovať firmy, musí fungovať štát. Napríklad preto, aby dohliadal na férovú hospodársku súťaž a reguloval oblasti, kde trh zlyháva. Naše nízke, ale politicky veľmi populárne dane nás dnes dobehli dvojako – máme vysoký deficit a rastúci dlh (používame ho napríklad aj na pôžičku za päť miliárd eur v druhom pilieri) a nemáme funkčné inštitúcie (napríklad protimonopolný úrad). Nízke sadzby nám ani nezvýšili zamestnanosť, ani nezlepšili kvalitu pracovnej sily.

Debata o sadzbách je v porovnaní s inými krajinami nudná a úplne mimo. Mali by sme sa začať baviť nie o tom, či je lepšie kúpiť skazené mäso za jedno, alebo dve eurá, ale že ho treba vymeniť za čerstvé, lebo nám – v lepšom prípade – bude veľmi zle. Firmy aj domácnosti sa musia dožadovať kvalitných verejných služieb, prijímania informovaných rozhodnutí a zlepšovania prostredia, v ktorom spolu žijeme.
Dane budú vyššie, s tým veľa neurobíme. Ale môžeme sa aspoň tešiť na ďalší diel Lipšicovej telenovely.

Autor je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:47