StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

20.02.2002, 23:00

Lidové noviny
Premiérovi Zemanovi nahráva palestínsky terorizmus do kariet. Zveličene by sa dalo povedať: Keby neboli teroristické útoky vo Svätej zemi, musel by si ich asi český premiér vymyslieť. Otázka prirovnania toho či oného politika k Hitlerovi je vecou vkusu a miery -- "rozmnoženia" Hitlerov v poslednej dekáde a vypovedá skôr o inflácii slov ako o novej ére genocídy. Ale radiť inému štátu, ako má zaobchádzať s celou komunitou, to už silne zaváňa paušalizáciou, aplikáciou kolektívnej viny a rasizmu. (Zeman v Izraeli: Berte to, alebo vypadnite, Zbyněk Petráček, 20. 2.)

Hospodářské noviny
Na celej histórii okolo interview Zemana pre izraelské noviny Haarec je novinkou to, že sa mu podarilo dostať pod jeden klobúk také rozdielne veci -- od odsunu sudetských Nemcov, cez európsku politiku voči Blízkemu východu, nepriamo cez spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie, až po česko-nemecké a česko-rakúske vzťahy. Tým sa dali dokopy úplne nesúrodí kritici jeho konania. Hlavne sa k nim pridala Európska únia, ktorej sa rušivý faktor z Prahy hodí zo všetkého najmenej. (Miloš Zeman škodí Česku a Európe, Kai-Olaf Lang, 20. 2.)

Die Welt
Kto má takých priateľov, nepotrebuje nepriateľov. Miloš Zeman je rambo, vedľajšie zamestnanie -- český premiér. Zeman, český sociálny demokrat, nič nezabudol a nepoučil sa. Je však hlavou štátu, ktorý má čoskoro vstúpiť do Európskej únie a priespievať k spoločnej zahraničnej politike. (Diplomacia so sekerou, Michael Stürmer, 20. 2.)

Die Presse
Populista Slobodan Miloševič vie, ako vzbudiť emócie. Brúsi fakty tak dlho, až kým presne nesadnú do jeho interpretácie pravdy. Miloševičovi primárne nejde o vyvrátenie výčitiek. On, ktorý hovorí perfektne po anglicky, hovorí pred tribunálom po srbsky. Jeho výstup je skôr posledný pokus o propagandu na znovuzískanie sŕdc Srbov. Prvé úspechy docielil len u juhoslovanského prezidenta Vojislava Koštunicu. (Slobova šou pre Srbsko, Wieland Schneider, 20. 2.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:39