StoryEditor

Toto je hlavný problém legalizácie marihuany

20.06.2014, 00:00
Legalizácia konope nie je problém politický, ani ekonomický, je to problém morálny.

Dekriminalizácia a prípadne legalizácia psychoaktívnej marihuany nie je otázkou politickou, ani ekonomickou, ale morálnou. Pozitíva dekriminalizácie totiž ďaleko prevažujú negatíva, jednoducho to treba urobiť.

Skúsenosti z Portugalska ukazujú, že dekriminalizácia pomáha pri potláčaní drôg v spoločnosti viac ako reštrikcie. Krajina v roku 2001 plošne dekriminalizovala držanie všetkých drog pre vlastnú potrebu. Obávaný nárast drogovej turistiky sa nekonal. Naopak klesol počet mladých ľudí s osobnou skúsenosťou s drogou, ako aj výskyt HIV, AIDS žltačky, znížil sa aj počet predávkovaní opiátmi. Viac tu.

Čo spôsobuje zákaz drog v spoločnosti popísal na príklade americkej alkoholovej prohibície zo začiatku minulého storočia nositeľ nobelovej ceny za ekonómiu Milton Friedman. V prednáške Prečo by sme mali legalizovať drogy? hovorí o spoločenskom “prínose” prohibície v podobe násilia, smrti, zvýšenia vplyvu zločineckých skupín a daňových únikov.

Pritom na to, aby sme mohli pocítiť pozitíva dekriminalizácie aj na Slovensku stačí vhodne zmeniť našu legislatívu.

A nielen to, môžeme ísť ešte ďalej a sprístupniť cannabis pre zdravotníctvo.

Medzinárodný právny rámec totiž Slovensku pestovanie priemyselného ani medicínskeho konope nezakazuje. Jednotný dohovor OSN o omamných látkach z roku 1961 vyžaduje, aby sa pri výrobe cannabisu, alebo živice z konope zaobchádzalo obdobne, ako s medicínskym ópiom. Sú na to jasne stanovené pravidlá. Slovensku tak nič nebráni povoliť za konkrétnych podmienok pestovať a používať cannabis na lekárske účely.

Na pestovanie konopy na priemyselné a záhradnícke účely, hoci druhý spôsob je u nás stále zakázaný, sa dohovor nevzťahuje vôbec.

Najmä na kresťanskom Slovensku je dôležité podotknúť, že pestovanie akéhokoľvek konope sa popri tom, že nie je v rozpore právnym rámcom OSN, neprieči sa ani božiemu zákonu. Zákazom pestovania konope alebo marihuany odkazujeme Bohu, že spravil chybu, keď stvoril konope a poskytol ho ľuďom. Čo je horšie, takýmto zákazom Bohu odkazujeme, že my, ľudia, sme jeho chyby oprávnení napravovať. Kde je kresťanská pokora?

Som zvedavý, koľko teraz čiperných zákonodarcov si na dôchodku, keď nebudú vládať kvôli bolestiam vstať z postele a polovicu peňazí budú platiť za drahé lieky s množstvom vedľajších účinkov spomenú, že im mohla pomôcť jedna rastlinka. Presné tá, ktorej pestovanie neboli schopní schváliť. Možno im potom dôjde, že odopierať ľuďom liek je zločin. Ako funguje systém s liečebným konope v Holandsku si môžete prečítať tu.

A na záver. Legalizácia marihuany v Colorade a Uruguaji otvorila dvere výskumu, ktorý driemal uplynulých 50 rokov. Aj počas tejto doby polospánku vedci objavili v ľudskom tele endokanabinoidný systém. Viaže na seba kanabinoidy, ktoré si telo vyrába endogénne, alebo ich prijíma z vonku.

Úloha kanabinoidov v konope pre ľudské zdravie je veľkou témou a jej skúmanie a využitie výsledkov tohoto výskumu nie je možné bez dekriminalizácie alebo legalizácie konope.

01 - Modified: 2006-06-30 13:33:02 - Feat.: 0 - Title: Čo treba vedieť, kým vycestujete
01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:52