StoryEditor

Rally pomaly ale isto dochádza dych

04.11.2013, 13:28

Úvod uplynulého týždňa nám pripomínal „klišé“ posledných týždňov, či mesiacov. Americké a európske indexy pokračovali v rally a dostali sa opäť na nové historické maximá. Americký S&P 500 sa vyšplhal nad 1770 bodov a nemecký DAX koketoval s hranicu 9030 bodov. Síce sme dosiahli utorkové HIGH, ale predovšetkým nízke Volume, objem zobchodovaných akcií, bolo dôkazom toho, že trh je opatrnejší a upriamuje svoju pozornosť na stred týždňa, konkrétne na FOMC amerického Fedu.

Ten podľa očakávaní ničím neprekvapil. Kvantitatívne uvoľňovanie teda aj naďalej pokračuje v nalievaní 85 miliárd do americkej ekonomiky. Napriek tomu po FOMC zavládla na akciách možno tak trošku nelogická výpredajová nálada. Dôvodom bolo zrejme to, že rozhodnutia Fedu boli v trhu započítané už skôr. Ďalším z vysvetlení môže byť fakt, že niektorí investori zrejme očakávali čiastočné rozšírenie QE po skončenom shutdowne k čomu však nedošlo a faktorom môže byť aj to, že niektoré investičné domy zmenili dátum očakávaného taperingu z marca už na január 2014.

Americké benchmarky aj po dvojdňovej korekcii dokázali však straty v piatkovej seanse s časti vymazať a S&P 500 (+ 0.1 percenta), podobne ako Dow Jones (+ 0.3 percenta) rástli už 4 týždeň za sebou. Viditeľné je však výrazné spomalenie tempa ich rastu. Mnohí investori začínajú špekulovať o uťahovaní QE skorej, než sa na čelo Fedu dostane Yellen. Zaznamenali sme síce najlepší október od roku 2011, ale hlavné indexy sú aktuálne viac ako 0.7 percenta pod svojimi maximami. Nervozita pred ich opätovným atakovaním sa začína stupňovať, rally už nie je až taká dominantná, no na druhej strane dosiahnutie najväčších ročných ziskov od roku 2009 je už s najväčšou pravdepodobnosťou jasnou záležitosťou.

Aj v uplynulom týždni pokračovalo reportovanie kvartálnych výsledkov spoločností. Pri pohľade na ne sa môže zdať, že 3Q bol pre firmy celkom úspešný, to však nemusí byť celkom pravda. Z približne 75 percent spoločností indexu S&P 500, ktoré majú už zverejnenie výsledkov za sebou, okolo 70 percent z nich prekonalo prvotné ziskové odhady, čo je nad dlhodobejším priemerov zhruba 63 percent. S tržbami spoločností to až také ružové nie je. Tam prekonalo odhady len asi 53 percent firiem, čo je pod dlhodobým priemerom 61 percent. Navyše spoločnosti sú v mnohých prípadoch pesimistickejšie, čo sa týka ich vývoja v nasledujúcom kvartály. Preto je jasné, že benchmarky rastú len kvôli QE, ktoré však v novom roku už nemusí byť tak výrazné.

Najväčšiu ranu pod pás dostala v poslednom októbrovom týždni spoločná európska mena. Slabé dáta v nezamestnanosti a spomaľujúca inflácia dopomohli špekuláciám, že ECB bude v tomto týždni musieť zaistiť novú potrebnú likviditu trhu, a to napríklad znížením sadzieb, alebo opätovným využitím LTRO operácií. EURUSD sa prepadol z 1.38 až pod hranicu 1.35 dolára za jedno euro.

Z korporátnych akcií v minulom týždni najviac zaujala francúzska telekomunikačná spoločnosť Alcatel-Lucent, ktorej akcie vzrástli o úctyhodných 17 percent. Prevádzkový zisk a tržby spoločnosti prekonali odhady analytikov, čo je však dôležitejšie, spoločnosť prechádza reorganizáciou a očakáva, že v roku 2013 sa jej sumárne podarí okresať fixné náklady až o 300 miliónov eur. V 4Q očakáva tiež silné koncoročné tržby.

Investorov potešil aj európsky automobilový koncern Volkswagen, ktorého tržby za prvých 9 mesiacov dosiahli úroveň 145.7 miliárd eur (odhad 144.2 miliárd) a zvýšil sa aj predaj automobilov o +4.8 percenta na 7.2 miliónov áut. Spoločnosť tiež ponechala svoje ambiciózne ciele pre tento rok aj napriek zložitému trhovému prostrediu nezmenené, načo reagovali ja veľké banky ako JPMorgan a Deutshe Bank, ktoré zvýšili cieľovú ceny akcií Volkswagenu na 220 eur. Týždeň začínajúci 4. novembrom bude vskutku zaujímavý a určite plný volatility, pretože tak ako to už býva zvykom, prvý týždeň v mesiaci budú zasadať viaceré centrálne banky, či už v utorok Austrálska RBA, alebo vo štvrtok ECB a Bank of England. Zaujímavé bude sledovať aj údaje z austrálskeho, novozélandského, amerického a kanadského trhu práce v podobe aktuálnej nezamestnanosti, alebo prírastu počtu pracujúcich ľudí.

01 - Modified: 2005-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Globalizácia -- užšia integrácia obyvateľov zemegule
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:33