StoryEditor

Akcie mali dôvody na radosť (komentár)

30.04.2013, 00:05
Akciové trhy si v úvode týždňa opäť našli niekoľko dôvodov na rast a pripísali si slušné zisky.

Tento rast sa dal po piatkovej miernej korekcii očakávať. Akciové benchmarky ženie dopredu hlavne očakávané zníženie základnej úrokovej sadzby v podaní Európskej centrálnej banky, na už tradičnom zasadnutí prvý štvrtok v mesiaci.

Pondelkovú nákupnú náladu investorov spôsobilo aj vyriešenie patovej situácie na talianskej politickej scéne, ktorá trvala už nejaký ten piatok. Do funkcie nového premiéra sa dostal Enrico Letta, ktorému sa počas uplynulého víkendu podarilo po dlhom čase zostaviť taliansku vládu. Táto novinka spôsobila nakupovanie talianskych 10 ročných bondov, ktorých výnos sa dostal na dva a pol ročné minimálne úrovne, od októbra 2010, konkrétne na 3.9 %. Na takúto nízku hodnotu sa výnos dostal po tom, čo sa podarilo krajine umiestniť na trh 6 miliárd v podobe päť a desať ročných dlhopisov, pri rekordne nízkych výnosoch.

Pozitívnu situáciu v Taliansku sa snažila krotiť agentúra Moody's, ktorá sa vyjadrila, že aj keď sa Taliansku podarilo vytvoriť novú vládu a odvrátiť bezprostrednú krízu, stále nie je vylúčené, že novovzniknutá vláda bude nakoniec nútená požiadať o finančnú pomoc. Dlhopisový a aj akciový taliansky trh tak zažili mimoriadne úspešný deň. Taliansky akciový index si pripísal až +2.2 %. Pokles talianskych yieldov nasledovali aj tie španielske, ktoré klesli podobne na viac ako 2 ročné minimá 4.14 %. Ostatné európske trhy zatvárali s nasledovnými intradennými ziskami: DAX +0.75 %, CAC 40 +1.54 %, FTSE 100 +0.49 % a španielsky IBEX 35 +1.85 %.

Z ekonomického kalendára v Európe vyberáme spotrebiteľskú dôveru v eurozóne, ktorá nečakane poklesla v apríli viac na 88.6 bodov, z marcovej úrovne 90.1 bodov. Ďalej v apríli klesal nemecký index spotrebiteľských cien o 0.5 %, pri očakávaní poklesu len o 0.2 %. Medziročne je na úrovni 1.2 %, pri odhade 1.4 %.

V Amerike boli zverejnené nerealizované predaje domov, v marci vzrástli medzimesačne o 1.5 % a medziročne o 5.8 %, pri očakávaní +1 %, resp. +6.1 %. Osobné príjmy rástli v marci pomalšie ako sa očakávalo, a to o +0.2 % (konsenzus +0.4 %). Do USA sa preniesol pozitívny sentiment z Európy a tamojšie indexy skončili tiež v zelenom: NASDAQ + 0.85%, S&P 500 + +0.72%, DJIA + +0.72%.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:18