StoryEditor

Opatrne s CoCos-om

24.05.2014, 00:00
To najdôležitejšie z celého eurotýždňa komentuje analytik INESS Martin Vlachynský

Už je to tu. Zaplavujú nás letáčiky vypadávajúce z novín a videá vypadávajúce z webových stránok, ktoré nás presviedčajú o správnosti toho-ktorého kandidáta, ale aj o občianskej povinnosti voliť svojho eurozástupcu. Trochu to pripomína ambicióznu zlatokopku, ktorá si na manželovu kreditku kúpi zvodné spodné prádlo dúfajúc, že si ju ignorujúci manžel všimne.

Štedrý europarlament

Európsky parlament rád míňa zdroje na svoju vlastnú propagáciu. Môžeme spomenúť napríklad návštevnícke centrum, tzv. Parlamentárium, za ľudových 20,5 milióna eur, či 56-miliónové múzeum s názvom Dom európskej histórie. Niet potom divu, že rozpočet európskeho parlamentu za posledných 6 rokov narástol o viac ako 20 %, hoci počet poslancov poklesol.

No kampaň, aspoň na Slovensku, bola v porovnaní s národnými voľbami chudobná. Ale niet sa čo diviť. Miesta v parlamente sú síce lukratívne, ale je ich máličko a treba o ne zviesť tvrdý politický boj. Lukratívne miesto v Bruseli sa dá zaistiť aj jednoduchšie – kariérou euroúradníka. Viac ako 10 000 eurobyrokratov (teda viac ako pätina) má ročný plat vyšší ako ministerský predseda Spojeného kráľovstva David Cameron. Ten do rodinného rozpočtu prispieva asi 140 000 librami (172 000 eur) ročne.

Koniec manga v Európe

Takú plácu si treba zaslúžiť. A keďže produkciou úradníka sú regulácie, tak produkujú. Najnovšie vyprodukovali zníženie povoleného obsahu benzo(a)pyrénu v údenom mäse, čím vyradili z trhu viacero populárnych poľských výrobkov. Je to síce podozrivý páchateľ v prípade rakoviny čriev, ale napríklad pri domácom grilovaní si dožičíme desať aj dvadsať krát vyššie dávky, ako stanovuje nová norma na údené mäso. Ale grilovanie sa ťažko zakazuje, že.

Indickú komunitu v Británii (a fajnšmekrov v celej Únii) zase nahneval zákaz dovozu indického Manga, údajne kvôli výskytu ovocných mušiek. To asi ešte v Bruseli nevideli skladovanie ovocia na izbách slovenských internátov. Ale hrozia aj závažnejšie dôsledky, ako výpadok exotického ovocia. Nové nariadenie o bezpečnosti leteckej prevádzky znamená stop pre zhruba polovicu nemeckých heliportov, využívaných najmä záchranármi. Pre Nemcov boli dobré, pre bruselských úradníkov už nie. Ak budete po havárii na nemeckej diaľnici čakať o desať minút dlhšie na odvoz, viete komu poďakovať.

Úroky v mínuse

Dosť bolo regulácií, pozrime sa na banky. V Nemecku sa objavujú obavy z možného nástupu negatívnych úrokových sadzieb ECB, ktoré by sa preniesli ďalej do ekonomiky. Negatívne úroky znejú absurdne - kto by ukladal peniaze do banky, aby mu z nich ubúdalo, dokonca aj nominálne? Ale v systéme centrálneho bankovníctva sú už vyskúšanou (na národnej úrovni) realitou. Banky totiž na výber moc nemajú. Peniaze môže buď zmeniť na hotovosť a uložiť v trezore, no skladovanie miliárd eur v podobe papiera je nákladná záležitosť. Len si spomeňte na strýka Držgroša! Alebo ich môžu požičať na trhu. No to v sebe nesie riziko. Preto banky často preferujú tretiu možnosť, bezpečne uložiť hotovosť v centrálnej banke, hoci aj za minimálny, či dokonca záporný úrok. Väčšina obyvateľov by v takom prípade využila služby matraca, ale s rozširujúcim sa zákazom papierovej hotovosti sa môžeme dožiť dňa, keď nebudeme mať na výber.

Európske banky však majú momentálne skôr starosti so zháňaním dodatočného kapitálu, aby obstáli v nadchádzajúcom stres teste. Deutsche Bank, jedna z najväčších bánk Európy, plánuje do júna získať 8 miliárd predajom dodatočných akcií. Rozmach v Európe zažívajú aj contingent convertible dlhopisy, v anglosaskom svete familiárne prezývané CoCos. To sú dlhopisy, ktoré sa v istom momente môžu zmeniť na akcie dlžníka. Banky ich v poslednej dobe čoraz viac predávajú retailovým zákazníkom. Tí často ani netušia, čo vlastne kupujú. Tak ako španielski dôchodcovia netušili čo kupujú, keď ich nahovorili na „investíciu“ do Bankie.

Brusel je na Google krátky

Google ponúka príliš kvalitné služby a ostatní nestíhajú. Preto podľa hesla „odtnime mu hlavu, nech nevytŕča z davu“ Brusel horúčkovito premýšľa, ako znížiť výsadné postavenie Google. Natíska sa návrh rozdeliť ho na menšie časti (na európskej úrovni). Tu však museli v Komisii smutne konštatovať, že na to nemajú nástroje. Zatiaľ!

To Rusi na podobné veci idú inak. Vláde sa nepáčilo, že všetky internetové vyhľadávače ponúkajú príliš veľa protiruských výsledkov. Takže od zajtra by mal byť spustený štátny internetový vyhľadávač s príznačným názvom Sputnik, ktorý bude radiť výsledky „správne“. Bude povinne prednastavený na všetkých školách a úradoch. Nie, skutočne to nie je vtip.

Múdri Švajčiari a vtipní Američania

Kým v EÚ politici čoraz hlasnejšie hovoria o potrebe zjednotenej minimálnej mzdy, Švajčiari si v referende svoju ekonomickú slobodu ustrážili. Viac ako tri štvrtiny zúčastnených voličov odmietli zavedenie jednotnej minimálnej mzdy, ktorú požadovali odbory. Priama demokracia je jedna vec, informované obyvateľstvo rozumejúce ekonomickým príčinám a následkom druhá.

Pre vtipný záver si zaletíme za oceán. Americká vojna proti drogám je známa svojou tvrdosťou. Zhruba percento populácie sedí v base, pričom veľká časť trestov je za drogové delikty. Výrazné reštrikcie sú aj pri prijímaní do štátnej správy. Napríklad záujemca o prácu v FBI nesmie tri roky dozadu fajčiť marihuanu. Toto pravidlo však začína Úradu pôsobiť veľké problémypri najímaní hackerov. Nájsť totiž hackera ochotného pracovať pre štát, ktorý zároveň nie je hulič, je veľmi ťažké. Šéf FBI už pripustil, že začnú o tomto pravidle premýšľať.

Kreatívny zvyšok volebného týždňa bez zakázaných substancií želá

Martin Vlachynský

http://eurokriza.sk/2014/05/opatrne-s-cocos-om-budiz-euro-212014/eurokriza.sk

01 - Modified: 2006-05-30 14:53:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Konkrétna dohoda s Mečiarom nebola
01 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 02 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-03-10 18:13:52 - Feat.: - Title: Strany majú posledné hodiny na podanie kandidátok do eurovolieb 05 - Modified: 2024-04-18 09:29:10 - Feat.: - Title: Kandidátka Hlasu do eurovolieb: Kandidátku vedie nitriansky župan Becík, ktorý podporuje poľnohospodárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:18