StoryEditor

Draghiho kroky bude na trhoch cítiť aj tento týždeň

08.09.2014, 09:48

Minulý týždeň začal prázdninovou náladou, keďže v USA bol v pondelok Labor Day. Na akciových trhoc h sme sa preto nedočkali výrazných pohybov, no nabitý ekonomický kalendár po zvyšok celého minulého týždňa sa postaral o prílev volatility na kapitálové trhy. V pondelok sme sa však dozvedeli čínskeho manufaktúrneho PMI, ktoré od augusta klesá. Jeho pondel kové výsledky sú už na hranici 50 bodov, pričom pokles pod túto hranicu indikuje spomaľovanie ekonomickej aktivity. Dobrými výsledkami sa nemôže pochváliť ani starý kontinent. PMI z hlavných krajín eurozóny nedosiahli očakávania analytikov.

To povzbudilo n ajmä 10 - ročné bondy periférnych krajín eurozóny. Pokles ich výnosov bol spôsobený faktom, že Draghi s veľkou pravdepodobnosťou oznámi dodatočné kroky na oživenie ekonomík spoločného bloku. V utorok index volatility VIX otestoval 200 - dňový kĺzavý priemer, n o nemal dostatok sily na jeho prerazenie. Trhy totiž vyčkávali na výsledky kľúčového zasadnutia ECB, kde bolo každým zverejnením ekonomických dát z Európy zrejmé, že dodatočné stimuly sú nevyhnutné.

Inflácia sa nachádza výrazne pod cieľom Európskej centrá lnej banky a priemyselná produkcia naprieč európskou dvadsať osmičkou vykazuje známky oslabenia, pričom Francúzsko (druhá najväčšia ekonomika EU) vykazuje stagnáciu priemyselného sektora už takmer tri a pol mesiaca. Kráľovský menový pár je ovplyvnený jastr abím správaním Fedu a naopak, holubičími chúťkami Maria Draghiho. EURUSD sa pred zasadnutím ECB obchodoval na 1.3118, kde sme ho mohli naposledy vidieť pred štrnástimi mesiacmi. Tieto silné úrovne USD má na svedomí utesňovanie menovej politiky americkým F edom a jej uvoľňovanie na starom kontinente. Výmenný kurz sa výraznejšie odrazil na žltom kove.

Zlato podľahlo 200 - dňovému kĺzavému priemeru a v utorok uzatvorilo na hladine 1265.04 USD/unca. Investori začali prihliadať na predražujúci sa nákup zlata vzhľa dom na jeho kotáciu v USD. Výraznými pohybmi sa môžu pochváliť aj ropné benchmarky (WTI, Brent). Oba klesli v utorkovom obchodovaní o približne 3 %. Môže za to aj vývoj už spomenutého výmenného kurzu EURUSD, ale v ich prípade najmä klesajúci dopyt vzhľadom na klesajúci priemyselnú produkciu cez USA, Európu až po Čínu. Druhým dôvodom je rastúca ponuka tejto komodity, a to z Ruska, keďže tento sektor ruskej ekonomiky nebol sankciami zatiaľ postihnutý. Výrazné pohyby na kapitálový trh prinieslo, samozrejme, dl ho očakávané zasadnutie ECB.

Mario Draghi bol nútený, prihliadnuc na vývoj inflácie, manufaktúrneho a servisného PMI a celkovo ekonomickej aktivity EU, pristúpiť k aktívnym krokom. Prvým prekvapením bolo zníženie všetkých troch základných sadzieb a ďalšie nasledovali pri jeho prejave, v ktorom vysvetlil ďalšie kroky ECB. Centrálna banka sa bude snažiť ozdraviť súvahu bánk cez nákupy ABS, ktoré začnú v októbri. Forexoví obchodníci nepotrebovali viac a spoločnú menu stiahli pod psychologickú hladinu 1.3 EURUS D.

Euro strácalo aj s GBP, JPY a najväčšmi s AUD, kde doznievali ešte výsledky pozitívneho štvrťročného a ročného HDP. Pozorne sledovanými boli aj výsledky piatkového HDP eurozóny, ktoré vyšlo podľa konsenzu aj americké výsledky trhu práce. D áta z amerického trhu práce vykázali výrazne horšie výsledky ako sa očakávalo, čo výrazne zahýbalo zlatom. N a krátko pridalo viac ako 11 USD a vyskočilo na 1273.38 USD/unca. T ieto úrovne si nepodržalo zisk ku koncu piatkového obchodovania odovzdalo trhu späť za čo moh lo , pravdepodobne , pozitívne revidovanie dát z minulého týždňa. Spomedzi európskych korporátnych akcií nás po týždni zaujala francúzska spoločnosť GDF Suez, ktorej akcie si za uplynulý týždeň po lepšili o viac ako 3 % pot om, čo bolo oznámené začatie ťažby zemného plynu v Stublachu vo Veľkej Británii. U vedením ťažobného zariadenia do plnej prevádzky sa dosiahne väčšia istota dodávaného plynu pre Veľkú Britániu. Z nemeckých spoločností nás zaujal Bayer AG. T áto spoločnosť uzatvorila dohodu s americkou Boston Scientific Corporation, ktorá tým dopĺňa ponuku zdravotníckych systémov na podporu cievnych ochorení , čo povzbudilo cenu akcií spoločnosti Bayer AG .

V tomto týždni nás čakajú tieto makrodáta: priemyselná produkcia vo Veľkej Británii a počet otvorených pracovných miest v USA; v stredu to bude zasadnutie novozélandske j centrálnej banky a stavy zásob ropy v Cushingu; vo štvrtok sa dozvieme výsledky z austrálskeho trhu práce, čínske CPI a počiatočné žiadosti v nezamestnanosti v USA; v závere týždňa sa zverejní čínska a japonská priemyselná produkcia a maloobchodné tržby v USA.

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investície do technológií a hlavne do ľudí
01 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 02 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 03 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 04 - Modified: 2024-03-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Rekordný bitcoin ukazuje, kam sa rúti svet. No je tu aj varovný signál – zavládla extrémna chamtivosť 05 - Modified: 2024-03-01 23:10:47 - Feat.: - Title: Česko aj Slovensko nakazil chorý muž Európy, hovorí pre HN známy ekonóm. Invázia Rusov by nás položila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:40