StoryEditor

Komentár: Smrtiaci koktail na náladu investorov

02.12.2013, 09:45

Minulý týždeň dosiahli americké ako aj niektoré európske akciové indexy svoje nové historické maximá. Napriek tomu ekonomická výkonnosť ostáva hlboko podpriemerná – očakávania rastu sú slabé a posledné kvartály majú klesajúcu trajektóriu. Rast hodnoty akcií je tak primárne výsledkom pokračujúceho kvantitatívneho uvoľňovania. Dokáže ale QE ťahať akcie hore do nekonečna? Sotva. Japonsko je príkladom toho, že kvantitatívne uvoľňovanie má svoj limit. Je síce pravda, že QE v Japonsku spôsobilo viac ako 30% nárast hodnoty akcií za posledný rok, no jeho dlhodobá úspešnosť je otázna.

Aj napriek dekáde programov na podporu ekonomiky sa akcie obchodované na tokijskej burze nachádzajú nižšie o 50% od svojho vrcholu z roku 1989. Ich dlhodobá stagnácia ukazuje, že monetárna politika má svoje limity. To začínajú tvrdiť aj samotní centrálni bankári - zatiaľ však bublinu nevidia. No nevideli ju ani v roku 2000 či v roku 2007. Podobne sú na tom finanční analytici. Podľa ich modelov sú hodnoty P/E, čiže ceny k ziskom akcií, iba mierne nadhodnotené, čo na bublinu nepoukazuje. No rovnako aj ich hodnotenia akciového trhu pri posledných bublinách naznačovali neúmerný optimizmus. Hlavným dôvodom nízkeho pomeru P/E sú vysoké očakávania budúcich ziskov firiem. Aj napriek tomu, že ich trajektória v roku 2013 bola klesajúca, pre nasledujúci rok sa očakáva ich prudký rast.

Optimistické hodnoty budúcich ziskov sú pritom najvyššie za posledné roky. Je to však sporné očakávanie vzhľadom k súčasnému stavu obchodného cyklu. Súčasné slabé zisky firiem totižto znamenajú menej budúcich investícií, čo znamená menší rast budúcich ziskov. Práve firemné investície sú kľúčom k ekonomickému rastu. Tržby z Čierneho piatku, ktoré poklesli o viac ako 10%, sú toho dôkazom. Pre akciových investorov však stále platí, že čím horšie správy z ekonomiky, tým vyššia pravdepodobnosť ponechania stimulov, a tým vyšší prísun nového paliva pre podporu rastu cien akcií. Takto to však nemôže pokračovať do nekonečna.

Prudký rast rizikových aktív znamená, že ich reálne výnosy sa výrazne znížili. Ich riziko tu však ostalo - žiadna centrálna banka nedokáže z trhu eliminovať riziko. Čoskoro sa môže stať, že výnosy na rizikových cenných papieroch budú rovnaké ako výnosy na bezpečných dlhopisoch. Vtedy hra na rast akciových trhov skončí. A také niečo môže prísť skôr ako by sme čakali. Počet investorov vsádzajúcich na pokles akcií je najnižší v histórií.

Očakávania na budúci rok sú obrovské, keď sa hovorí o ďalšom 20% raste. Avšak trh prestal vykazovať známky zdravého rastu – zmizli korekcie a jediné na čom záleží, sú očakávania ďalšieho QE. No mix možného taperingu, slabšieho ekonomického rastu a nižších firemných ziskov môže priniesť svoj smrtiaci efekt na akciové trhy už čoskoro. Pozitívna nálada pravdepodobne vydrží až do konca roka. No tento týždeň tu máme dôležité dáta rastu ekonomiky ako aj tvorby pracovných miest. Tie by mohli byť na náladu investorov smrtiacim koktailom.

01 - Modified: 2005-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smer-SD stále dominuje
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:36