Požiadavky EÚ, týkajúce sa hygienických štandardov výroby a dodržiavania maximálnych limitov znečisťovania životného prostredia, spĺňa v súčasnosti na Slovensku z približne 200 väčších mäsovospracujúcich firiem iba 17 subjektov. Najhoršia situácia je v tomto smere na bitúnkoch, kde sa pracuje ešte so zastaranými technológiami. Ako pre HN uviedol generálny riaditeľ spoločnosti MäsoSpiš, s. r. o., so sídlom v Spišskej Novej Vsi, Ing. Marián Užák, výhľadovo bude Slovensku stačiť maximálne 5 bitúnkov, v ktorých sa budú spracúvať v tuzemsku odchované zvieratá. Dnes náročným eurokritériám vyhovuje iba bitúnok v Dunajskej Strede. Pre severné a východné Slovensko sa javí efektívne iba jeden. Eminentný záujem prejavuje oň MäsoSpiš, ktorý má v tomto smere dlhoročné skúsenosti. Terajší bitúnok bude však musieť svoju činnosť ukončiť, pretože už nevyhovuje náročným požiadavkám. Náhradu zaň vidí v dostavbe nového, a to na existujúcej hrubej stavbe bitúnku v Spišskej Novej Vsi, ktorú momentálne vlastní fyzická osoba. Uvažuje sa o dánskym modeli, pričom majoritnými akcionármi obchodnej spoločnosti by mali byť chovatelia zo severného a z východného Slovenska. Denná kapacita prevádzky počíta s tisíckou zabitých zvierat, čo bude päťnásobne viac ako teraz. Predpokladom sú špičkové technológie, vysoká produktivita práce a ochrana voči potenciálnym zahraničným konkurentom. Nepochybne si takáto výstavba bude vyžadovať i finančnú pomoc štátu. "Žiaľ, na Slovensku je v mäsovospracovateľskom odvetví pomerne málo vyhovujúcich prevádzok," uznal riaditeľ. Pritom sa dnes dajú využiť rôzne granty, napríklad SAPARD, ktorými je možné posunúť úroveň v kvalite produkcie značne dopredu. "Času na nápravy už naozaj veľa neostáva. Mnohí prevádzkovatelia si uvedomujú, že ich po roku 2003 môže zo života vyradiť ich vlastná neschopnosť prispôsobiť svoje prevádzky európskym požiadavkám. Zrealizovať však požadované zmeny do roku 2003, bude mimoriadne náročné," domnieva sa M. Užák. "I ciele našej spoločnosti súvisia so smerovaním Slovenska do EÚ. Jedným z hlavných je úplné zjednotenie normatívov s potravinárskou legislatívou EÚ. Teší nás, že v mäsovej výrobe sme dosiahli úroveň, ktorú uznávajú aj veterinári z Bruselu. Vlastníme certifikát ISO 9002 na mäsovú výrobu. Tú istú úroveň chceme docieliť i v ďalších prevádzkach, a to v rozrábke, balení a expedícii mäsa. Ide nám o to, aby sme celú produkciu mohli označiť tzv. európskou oválnou pečiatkou. Takto označené výrobky budú mať právo byť umiestnené na trhoch EÚ. Keďže jeho súčasťou bude od roku 2004 aj Slovensko, spracovatelia, ktorí ju nebudú vlastniť, nebudú môcť vlastne predávať svoju produkciu ani na Slovensku. I u nás začnú totiž platiť tie isté hygienické pravidlá ako, napríklad, v Nemecku či Rakúsku. Našťastie, máme dnes obrovský náskok pred konkurenciou, hoci sme si museli vziať v roku 1999 vysoký úver, a to až v objeme 98 mil. Sk. Dnes máme z neho už veľkú časť splatenú. Aktuálnu situáciu investovania chápe aj VÚB, ktorá nám v dohodách o splátkach zohľadnila to, že vysokými investíciami, ktoré sú potrebné na komparáciu noriem EÚ, potrebuje firma investovať ďalej," zdôraznil riaditeľ. V terajších priestoroch dobuduje spoločnosť na požadovanej úrovni rozrábku mäsa a balenie čerstvého výsekového mäsa. Z potrebných 35 mil. Sk má už k dispozícii 70 % finančných prostriedkov. S realizáciou stavby mienia začať ešte v tomto roku a preinvestovať 10 mil. Sk. Za pozitívne označil aj výsledok parlamentných volieb, keďže sa rozbehnuté procesy, súvisiace so vstupom SR do EÚ, podľa neho urýchlia.