StoryEditor

Kríza malého a stredného podvádzania

23.10.2003, 00:00
Na Slovensku nie je ľahké podnikať, byrokracia zdržuje vstup do tohto kolégia i výstup z neho, ako aj existenciu v ňom. V tomto veľmi zaostávame za našimi susedmi.

Chyba nie je v titulku. Chyba je v malom a strednom podnikaní, v jeho kvalite. Myslím tým nie kvalitu použitých materiálov a náradia, ktorými zabezpečujú podnikatelia služby. Myslím kvalitu servisu -- teda súčtu kvalitných materiálov a kvalitných prác, úcty k termínom a k zákazníkovi a nie v poslednom rade podnikateľskú a ľudskú etiku.
Nepochybne, dokladajú to aj rôzne štúdie a štatistiky. Na Slovensku nie je ľahké podnikať, byrokracia zdržuje vstup do tohto kolégia i výstup z neho, ako aj existenciu v ňom. V tomto veľmi zaostávame za našimi susedmi. Ale rovnakou pravdou je, že na Slovensku sa podnikatelia k zákazníkom správajú celkom inak ako u našich susedov. Malá skúsenosť: v istom bytovom dome po tri roky hlási zmluvný inštalatér správcovi byty, kde nevykonal opravu pre neprítomnosť nájomníkov, pričom nájomníci v dohodnutom čase doma dokázateľne boli. Že si platiaci nájomníci museli organizovať čas, prípadne zobrať viackrát dovolenku, to tohto človeka nemrzí -- zaistil si ďalšie a ďalšie objednávky. Celkom bežne vidíme situáciu, že obchod či opravovňa sú zavreté bez ďalšieho vysvetlenia, hoci podľa vývesky by mali zákazníka vyčkávať. Nie je zriedkavá situácia, že opravár vám v byte jednu vec opraví a druhú (povedzme maľovku) pritom vážne poškodí a za primeranú náhradu považuje len strohé ospravedlnenie.
Na malom a strednom podvádzaní sa vo veľkom zúčastňujú aj veľkopodnikatelia -- všetky obchodné reťazce na Slovensku uplatňujú taktiku rozdielu ceny v regáli s tovarom a pri pokladnici. Samozrejme, zákazník platí viac než čakal. Aj toto je iste pre mnohých podvedomým dôvodom pre strach z konkurencie v zjednotenej Európe. Tam sa totiž také veci nerobia. A keď si budem môcť nabudúce objednať inštalatéra zo susedného štátu, a k tomu ešte aj z bližšej dediny, keďže bývam neďaleko hraníc, určite nezaváham.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:41