StoryEditor

Národné bohatstvo

23.07.2002, 00:00

S podpredsedom HZDS-ĽS Sergejom Kozlíkom sa dá diskutovať o praktických otázkach daní, verejných financií a rozpočtu. Keď začne hovoriť o hnutí a politike, stráca zmysel pre mieru. V nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza "zahviezdil" výrokom, že HZDS-ĽS je svojím spôsobom národné bohatstvo tohto štátu, osud Ivana Lexu prirovnal k osudu Vladimíra Clementisa a dnešné médiá k médiám z 50. rokov totalitného Československa.
S predsedom HZDS-ĽS sa dá diskutovať o technológii získavania popularity a moci. Keď začne hovoriť o ekonomike, stráca súdnosť. Na aprílovom nitrianskom sneme opísal aj programové priority hnutia. V sociálnej oblasti bude podľa neho treba "prioritne riešiť otázku zvýšenia populačných prírastkov". Mužskú časť hnuťových snemovníkov poučil, ako na to: "Máme najkrajšie ženy na svete, navyše je to príjemné, tak prečo nepomáhať, aby táto činnosť pokračovala?" V pravidelnom komentári pre Rádio Hviezda sa nebojácne pustil do ekonomických prognóz: "Straty v zahraničnom obchode sa pravdepodobne utlmia približne 20-percentnou devalváciou, budúci rok nás čaká 10- až 15-percentný rast cien pri 0,4-percentnom raste miezd." NBS, Infostat a Inštitút Ministerstva financií SR pritom odhadujú infláciu na budúci rok v rozpätí 5,7 až 6,4 percenta a kurzu koruny by z hľadiska historicky najvyšších devízových rezerv nemala v najbližšom čase hroziť destabilizácia. V. Mečiar síce nespresnil, aké mzdy má na mysli, ale reálne, a tým skôr nominálne, porastú budúci rok s veľkou pravdepodobnosťou o poznanie viac ako o 0,4 percenta, už len vzhľadom na zákony, ktoré upravujú rast miezd, platov a ostatných príjmov zamestnancov v štátnej a vo verejnej správe.
Celé Slovensko považuje za samozrejmé, že vo voľbách získa najviac hlasov HZDS-ĽS, ale len vedenie tohto hnutia hovorí o účasti HZDS-ĽS v budúcej vládnej koalícii ako o značnej šanci (S. Kozlík) a nevyhnutnom prvku politickej stability (V. Mečiar). Jednoznačné a niekoľkokrát zverejnené odmietnutie vládnej koalície s HZDS-ĽS zo strany relevantných politických strán zdôvodňuje S. Kozlík "povinnosťou politických lídrov mediálne sa fackať", pričom, podobne ako V. Mečiar, vzbudzuje nádeje spolustraníkov a voličov tajomnými informáciami "o čulých kontaktoch s ANO, KDH aj Smerom v podhubí".
V. Mečiar sa chce po voľbách podľa všetkého prepracovať prinajmenšom ku kreslu predsedu Národnej rady SR a potom presadiť zmenu politického systému. O väčšinovom volebnom systéme hovorí už dávnejšie. Ďalšie ciele už tiež naznačil: Ak sa nestane premiérom, chce byť prezidentom. Nie hocakým, silným -- s výkonnými právomocami. Na nitrianskom sneme to povedal jasne -- treba hľadať príčiny sporov prezidenta a premiéra aj odpoveď na otázku, či bude výkonná moc tvorená cez parlament alebo priamo volená. Vladimír Mečiar si už na túto otázku očividne odpoveď dal. Za celé "svojím spôsobom národné bohatstvo".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:10