StoryEditor

HZDS nepodporí menšinovú vládu

01.07.2002, 00:00

V piatok vystúpil predseda HZDS-ĽS Vladimír Mečiar na pôde Americkej obchodnej komory v SR s koncepciou ďalšieho politického a ekonomického vývoja Slovenska. Už v prvých vetách podmienil budúcu ekonomickú a politickú stabilitu na Slovensku veľkým kompromisom s HZDS-ĽS. Povedal: "Sú štáty, ktoré si toto obdobie predstavujú ako víťazstvo jednej politickej skupiny nad druhou. To nebude víťazstvo, to bude ďalší, štyri roky trvajúci úmorný zápas v parlamente i mimo neho. Nie preto, že to tak chcem, ale preto, že život speje buď k politickým kompromisom alebo k veľkej vnútropolitickej nestabilite. My sa vieme dohodnúť, aj spojiť, len by sme nesmeli byť rozdeľovaní."
Ekonomický úspech môže slovenská ekonomika podľa neho dosiahnuť len ak ročný rast HDP neklesne pod 3,5 % a nezamestnanosť klesne pod 15 %. Chce prehodnotiť "otázku slobody podnikania a regule trhu, ktoré sú ešte na 50 % socialistické". V infraštruktúrnych investíciách mení HZDS-ĽS názor -- už nebudú presadzovať stopercentné štátne financovanie výstavby diaľnic alebo dostavby 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach, ale ich financovanie v konzorciách s účasťou štátu. Mečiar predpokladá 130 až 140 mld. korún investícií do diaľnic. Budúca vláda by mala podľa hnutia viac podporovať biotechnológie, cestovný ruch, polytechnické centrá pri vysokých školách, dopravu. V. Mečiar dodal: "Slovensko má priveľa letísk, čo vyplýva ešte z plánov Varšavskej zmluvy." "Vyladenie" potrebuje podľa neho verejná správa, prísne rozpočtové pravidlá potrebuje zdravotný i sociálny systém, lebo "pohlcujú veľa neefektívnych zdrojov".
V diskusii rezonovali otázky prijateľnosti HZDS-ĽS a osoby V. Mečiara pre členské štáty NATO a EÚ. "Vysvetlenie pochybností neexistuje, existujú len nejaké šteky. Keď sa hovorí o mne ako o prekážke vstupu SR do NATO, každé ráno sa pri holení usmievam, lebo som taká silná a dôležitá osoba," reagoval V. Mečiar a dodal: "Nevšimol som si, že by mal niekto podobné problémy s najvyššími funkcionármi komunistickej strany. Tu boli dva antagonistické tábory a dnes sa objímajú a vynikajúco si rozumejú. Prečo teda s ľuďmi, ktorí idú tým istým spôsobom a smerom, sa vyvoláva takéto napätie?" Podľa V. Mečiara treba vytvoriť vládu dohodou tých, ktorí už 13 rokov medzi sebou neefektívne vedú politický zápas o nič. Na margo jeho osobnej podpory rozšírenia EÚ a NATO povedal, že nikdy iný program nemal, lebo kto je v politike realista, ani ho iný mať nemôže: "Priestor, v ktorom sa pohybujeme, je daný a isté rozhodnutia sú možné len v tomto rámci. Každý iný variant znamená problém."
Menšinovú vládu, zloženú zo strán, ktoré sú teraz vo vláde, nebude HZDS-ĽS podporovať. Ak bude hnutie po voľbách v opozícii, nevydrží podľa neho vláda viac ako dva roky, lebo "každá vláda bude musieť po voľbách obmedzovať nadspotrebu, rozpočtové výdavky a zvyšovať ceny. Ak sa do toho niekto pustí bez nás, do roka uvidíme. Do roka a do dňa, povedal aj Ján Kozina. To nie je vyhrážka, to je reálny odhad situácie". Mečiar uznáva, že NATO má právo vyberať si dôveryhodných partnerov, ale tvrdí, že "bude tak, ako rozhodnú USA, a tam má štátna administratíva jeden názor, ktorý nie je navždy nemenný, ale sú aj iné názory".
K otázke pôvodu peňazí, ktoré vynaložil na vilu Elektra povedal, že je schopný preukázať zdroje, ale nevie, prečo by to robil, lebo orgány činné v trestnom konaní sa musia riadiť právom a nemôžu sa ho vypytovať, oni jemu musia dokazovať. Dodal: "V krajine je veľa chudobných ľudí a je jednoduché povedať, vy nemáte nič preto, lebo on má dom. Veľa hlupákov sa na to prepožičia. Je to aj korektnosť voči partnerovi. Ak ho podhodím médiám, čo s ním budú robiť? Prečo mám poškodzovať jeho záujem, keď mi pomohol? Vaša otázka je otravná."
Ku korupcii v štátnej správe povedal, že hnutie bude preverovať štátne zákazky a "tí, čo sú pri vláde, neujdú". Tvrdenie, že jeho vláde sa prvé dva roky darilo bojovať proti korupcii, obohatil o informáciu: "Bola spravodajská ochrana, boli ľudia v podsvetí pripravení na boj s kriminalitou, bohužiaľ, indiskrétnosťou po roku 1998 všetci z týchto skupín odišli." Opatrenia proti korupcii sú podľa neho teraz také deravé, že je premyslený celý systém nekontrolovateľného úniku. Na pochybnosti o reálnosti zdrojov na rozvojové projekty v navrhovanom rozsahu odpovedal: "Tu by mohol zohrať pioniersku úlohu aj U.S. Steel, ktorý nemôže pôsobiť na Slovensku ako vzorová firma s tým, že servisné prevádzky majú zisk a on len tak-tak prežíva. To nie je podnikateľský zámer, to sa bude musieť spojiť do niečoho iného." Prevažná masa nezamestnaných nie je podľa neho ani pracovitá, ani vysoko kvalifikovaná pracovná sila a treba hovoriť aj o dôsledkoch demografického vývoja, pretože "od roku 1893 vzrástol počet Rómov o 406 % a počet bielej populácie len o 70 %".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:33