StoryEditor

Pozície energetiky

12.11.2002, 23:00

Mnohí si kladú otázku, prečo sa zasa na Slovensku zdražujú energie a v okolitých štátoch nie, dokonca niekde sa ich ceny aj znižujú. Je to preto, lebo až teraz sa upustilo od poňatia tohto odvetvia ako univerzálneho podporovateľa odvetví, ktoré treba držať nad vodou a ktoré sú vo vzťahu k obyvateľstvu akousi sociálnou ustanovizňou. V sedemdesiatych rokoch sa drasticky a náhle zvýšili svetové ceny ropy, čo tvrdo dopadlo na kapitalistickú ekonomiku. Vtedajší čelný predstaviteľ Gustáv Husák to vyhodnotil ako jeden z ďalších prejavov krízy kapitalizmu, s poznámkou: "Nás sa to nedotkne, lebo máme energie zo ZSSR." Nakoniec sa dotklo, lebo v Moskve rozhodli, že Československo už nebude dostávať ropu za symbolickú cenu. A museli sme dodávať väčší objem tovarov a vedeli sme, že mnohé z nich neboli na vyspelých trhoch predajné. Potom sa ceny motorových palív viackrát zvýšili. Ceny plynu za socializmu sa však nik neodvážil zvyšovať, lebo sa využívali ako sociálny nástroj. Po vzniku samostatnej SR vládnuca zostava vedená HZDS vlastne pokračovala v socialistickej politike lacných energií nielen pre obyvateľstvo, ale vo veľkej miere aj pre podnikateľský sektor. Aplikovala to pri zemnom plyne, teple. Pri elektrine to platilo predovšetkým pre ceny pre domácnosti. Spolu s politickou podporou najväčších podnikov tzv. vlajkových lodí a niektorými finančnými nástrojmi (dovozná prirážka v selektívnej podobe) bol to fundament vtedajšej hospodárskej politiky. Keď ju Dzurindova vláda prestala uplatňovať, kritizovali Ivana Mikloša za to, že nemá vypracovanú priemyselnú politiku.
Krátkozrakú politiku lacných energií Mečiarove médiá (patrila sem aj STV) prezentovali ako výhodu slovenskej ekonomickej cesty. Vždy, keď v ČR zdražovali energie, prinášali z Prahy šoty, v ktorých tieto vládne opatrenia interpretovali ako krach Klausovej ekonomickej politiky s dodatkom: "Ako dobre, že ideme svojou cestou".
Až po roku 1998 predošlá Dzurindova vláda dokázala vo veľkej miere napraviť ceny elektriny pre domácnosti, ale pri plyne zostala na pol ceste. Bola to daň širokej koalícii. Energie sa od nového roka zasa budú zdražovať. Teraz začali protestovať predstavitelia veľkého priemyslu, tvrdiac, že elektrinu by mohli mať lacnejšiu ako jej cenu stanovil a ďalšie podmienky určil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Vie sa, že vyhlásenie cien pre všetkých odberateľov vrátane priemyslu sa odkladá, priemyselníci o nich licitujú na úrade. Ako je to s cenami v EÚ ? Tam je cena elektriny veľmi diferencovaná. Rozvodné podniky prevádzkujúce infraštruktúru až po posledný stĺp na dedine profitujú z vyššej marže ako u nás. Veľkí odberatelia využívajú iba časť z nej, a preto si ju kontrahujú individuálne, ťahajú ju aj zo zahraničia. Chcú to aj naši priemyselníci. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je nezávislý a vláda sa vo svojom vyhlásení zaviazala urýchliť liberalizáciu. Alebo siahneme na nezávislosť úradu?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:18