StoryEditor

Za Bitcoin vlakmi po Švajčiarsku

30.10.2016, 17:35

Za posledné dva týždne bola hlavným pútačom cena Bitcoinu, ktorá aj v čase písania článku rástla. To určite mnohých investorov potešilo, avšak na trhu sa diali aj iné zaujímavé udalosti.

Je už dobre známe, že Švajčiarsko vykročilo smerom k používaniu Bitcoinu. Také mesto Zug je známe tým, že tam pracuje množstvo spoločností venujúcich sa kryptomenám, alebo aspoň spoločnosti, kde si nimi môžete zaplatiť. Avšak najnovšie si budete môcť dobiť Bitcoiny na každej vlakovej stanici vo Švajčiarsku.

Švajčiari, totiž do svojich automatov na lístky pridajú aj možnosť dobitia si peňaženky pomocou automatu. Bude vám stačiť len Bitcoin peňaženka a mobilné číslo, ktoré máte spárované s bankovým účtom. To znamená, že nemusíte vkladať peniaze fyzicky. Systém by mal začať fungovať 11. novembra, avšak nie je známe či bude možné kúpiť aj lístok za Bitcoiny.

To je ale po tomto kroku dosť pravdepodobné. Zaujímavé by bolo, keby sa Slovákom podarilo predbehnúť Švajčiarsko. Keďže, ako som písal v minulom článku, aj u nás už nie sme ďaleko od prijímania Bitcoinov Dopravným podnikom v Bratislave.

Podobní odhodlanie je už dlhšiu dobu aj v Japonsku. V Japonsku je už Bitcoin oficiálne menou. Po pridelení tohto štatútu Bitcoinu, sa má od budúceho roka rovnako zrušiť 8% spotrebná daň za obchodovanie s Bitcoinom.

To je samozrejmá vec, keďže Bitcoin už nebude „tovarom“ ale menou. V spojitosti s týmto opatrením obchodovanie naberá na obrátkach, keďže sa znížia náklady, či už obchodníkom alebo spotrebiteľom. Mimochodom Japonsko sa spomína ako jediná krajina zo 7 najvyspelejších krajín sveta, ktorá zdaňovala Bitcoin.

Nezaháľa ani západnejšia krajina od  Japonska, Južná Kórea. Krajina, kde doteraz ste na dvoch rukách spočítali počet búrz, sa vláda plánuje angažovať v tejto oblasti. Presnejšie chce vytvoriť konzorcium s inými spoločnosťami a využiť Blockchain (technológiu, ktorá stojí za Bitcoinom) v prospech finančných trhov.

Vláda prostredníctvom Komisie pre finančné služby (orgán, ktorý rieši reguláciu finančného trhu) plánuje naliať do rozvoja finančného sektora 2,3 miliardy eur v najbližších troch rokoch. Správa je dôležitým krokom a príkladom pre ostatné krajiny, ako aj pre Slovensko, keďže vláda doteraz v oblasti kryptomien v Južnej Kórei nekonala. Dokonca tam kryptomeny doteraz nie sú regulované.

A aby sa nezabudlo aj na praktickejšie veci, argentínsky start-up už testuje tzv. aplikáciu Signatura. Aplikácia slúži na verifikáciu úradných alebo oficiálnych dokumentov. Samozrejme bez potreby dôvery v tretiu stranu. Podľa start-upu sa aplikácia doteraz testovala medzi niekoľkými právnikmi a príbuznými inštutúciami a väčšina vyjadrila aplikácii podporu.

Aplikácia jednoducho dovoľuje viacerým inštitúciám podpísať a overiť predložené dokumenty, s tým, že nie je možné toto ne/potvrdenie spätne zvrátiť. Potenciálnymi oblasťami využitia sú vládny a súkromný sektor. Spoločnosti a inštitúcie by mohli zdieľať svoje registre alebo zmluvy medzi sebou, pričom by sa im znížili náklady na administráciu a overovanie.

Samozrejme rovnako by celý proces ostal plne transparentný, keďže údaje na Blockchaine, kde by boli dáta uložené, sa nedajú spätne vymazať alebo zvrátiť. Otázne je, ako sa k tomu postavia cieľové skupiny, avšak potenciál a využitie takejto aplikácie je veľké.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:03