StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

28.07.2003, 00:00
The Spectator
Život v Bagdade je na ostrí noža. Traja zo štyroch opýtaných podľa prieskumu Channel 4 tvrdia, že mesto je nebezpečnejšie než za vlády Saddáma Husajna. Dvaja z troch sa boja, že ich napadnú na ulici. Väčšina ľudí si myslí, že Briti sem prišli pre ropu a aby pomohli Izraelu. Aj napriek týmto obavám sa proti americkej a britskej invázii vyslovila len menšina a len jeden z ôsmich respondentov chce, aby americkí a britskí vojaci z Iraku okamžite odišli. Zvyšok si želá, aby zahraničné jednotky zostali, kým sa život nevráti do normálu, a potom aby odovzdali vládu do rúk Iračanov. Na ankete sa zúčastnilo 798 Iračanov zo všetkých štvrtí Bagdadu rôzneho veku a vyznania. Prieskum nie je ani zďaleka dokonalý, jeho autori ale veria, že sa im podarilo zachytiť skutočnú náladu v Bagdade. (Zmýšľanie Iračanov, editorial, 25. 7.)

The Washington Post
Keď minister obrany Donald Rumsfeld v januári na otázky novinárov odpovedal prirovnaním "starej" a "novej" Európy, preriekol sa. Jeho úmyslom bolo iba poukázať na rozdielnosti medzi starými a novými členmi NATO - medzi staršími členmi a Východeurópanmi, ktorí majú tyraniu ešte v čerstvej pamäti. Namiesto toho, aby charakterizoval NATO, provokatívne charakterizoval celý kontinent. No celá súčasná Európa je v porovnaní s USA veľmi mladá v zmysle naivity a neskúsenosti v písaní ústavy. Návrh 105 členov konventu, ktorých viedol francúzsky prezident Valéry Giscard d´Estaing poukazuje na zlyhanie pri odpovedaní na otázku, čo má a čo nemá správna ústava obsahovať. (Zbabraná ústava, George F. Will, 27. 7.)

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Dvadsiate piate narodeniny sú zriedka veľkou príležitosťou na oslavu. Pre Angličanku Louise Brownovú však áno - 25. výročím narodenia tejto plnoštíhlej blondíny, ktoré oslávi na večierku na pôde kliniky v Oldhame pri Manchestri kde sa narodila, sa totiž spája štvrťstoročie medicínskej histórie. Pečať lekárskej senzácie sa Louise Brownovej zo seba nepodarí nikdy striasť. Je prvým dieťaťom zo skúmavky v histórii. (Prvé dieťa zo skúmavky, jom, 25. 7.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:22