StoryEditor

Šimko a kľúčová hodnota

18.11.2003, 23:00
Pomsta cez prípadné nepodporenie rozpočtu, či účasť v hre o možný pád koalície, o ktorej sa hovorí v kuloároch, sú riešeniami značne krátkozrakými. To vie aj Šimko.

Ivan Šimko zablokoval v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť návrh budúcoročného rozpočtu kapitoly ministerstva obrany. Pri hlasovaní sa zdržal, výbor tak nemohol prijať platné uznesenie. Šimkovi sa vraj nepozdávala výška výdavkov na rezort, ktorý donedávna viedol. Slovensko sa pred vstupom do NATO zaviazalo dávať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu. V návrhu štátneho rozpočtu je na obranu vyčlenených len približne 1,8 percenta HDP. Šimkova výhrada voči podľa neho poddimenzovanému rozpočtu obrany nie je nová. Dostala sa na verejnosť krátko po tom, ako ho jeho stranícky predseda Mikuláš Dzurinda odvolal z ministerskej funkcie. Dnes Šimko tvrdí, že na možné riziká nedodržania plánovaných výdavkov upozorňoval aj skôr, na pôde SDKÚ. Pred pár týždňami sa Šimko cez médiá dohadoval so svojím ďalším "spolustraníkom" -- ministrom financií Ivanom Miklošom, ako to vlastne s tým rozpočtom na obranu je. Vláda v rozpočte pre ministerstvo obrany ráta aj s prostriedkami z deblokácie ruského dlhu. S touto čiastkou a prostriedkami určenými na obranu v rozpočtoch iných rezortov je dvojpercentný prísľub aliancii splnený.
Jeden zo zakladateľov SDKÚ a po víkende zakladateľ platformy Slobodné fórum SDKÚ po hlasovaní zdôraznil, že zdržanie sa v prípade kapitoly ministerstva obrany neznamená automatické nepodporenie rozpočtu ako celku. "Až keď budem poznať konečnú podobu po všetkých diskusiách, tak sa vyjadrím," naznačil, že definitívne rozhodnutie zostane ešte nejaký čas s otáznikom. Šimko založil "svoju" platformu, aby bol iný ako dnešná SDKÚ, či skôr jej súčasné vedenie. Okrem nepravdepodobného založenia vlastnej strany sa môže pokúsiť o transformáciu SDKÚ znútra. Je len na ňom, aké nástroje si na to vyberie. Pomsta cez prípadné nepodporenie rozpočtu, či účasť v hre o možný pád koalície, o ktorej sa hovorí v kuloároch, sú riešeniami značne krátkozrakými. To vie aj Šimko. Zatiaľ sa zdržal pri hlasovaní o pomerne bezvýznamnom uznesení výboru. Nič viac, nič menej. Nakoniec rozpočet zrejme podporí, veď mu ide o obnovenie hodnôt. Slovo "zodpovednosť" je minimálne z formálnej stránky kľúčovou hodnotou tej SDKÚ, po ktorej toľko volá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:17