StoryEditor

Prečo čítam Hospodárske noviny

17.11.2004, 23:00

Fedor Flašík, predseda predstavenstva Donaru
V Hospodárskych novinách necítiť politikárčenie, prinášajú len fakty bez zbytočných stanovísk redaktorov, čo je veľmi sympatické. Výborne sa čítajú analýzy a prehľady trhov. Možno by som dal viac priestoru na vyjadrenie tým, ktorých sa problém týka, ale to je nedostatok všetkých slovenských medií. Pritom Hospodárske noviny sa s ním vyrovnávajú najlepšie. Osobne ma najviac zaujímajú analýzy politického vývoja, najmä legislatíva a reformy.

Eduard Žitňanský, ekonomický komentáror TA3
Včerajšie noviny sú mŕtve, teda nanič. "Hospodárky" sú tak trocha výnimkou, lebo aj zajtra je vo včerajších čo čítať. To je dobre, ale aj zle. Možno by som bol radšej, keby som si k "hospodárkam" nemusel kupovať ďalšie noviny. Potom by som jedny naozaj prečítal a na stole by sa mi nekopil papier. Ešte, že sú Hospodárske noviny rozdelené do sekcií, inak by som si musel kúpiť nový stôl. Dá sa prežiť, ak sa noviny "pomýlia" v číslach. V názore sa pomýliť nedá, aj vnucovanie je však nepríjemné, najmä keď sa predpokladá, že ja-čitateľ som truhlík, ktorého treba zorientovať. Menej je niekedy viac.

Tomas Spurny, generálny riaditeľ Všeobecnej úverovej banky
Na čítanie mi popri práci veľa času neostáva. Ak, tak sa rozhodnem pre cestopisy alebo ekonomické tituly. Hospodárske noviny medzi ne rozhodne patria. Každý deň ráno začínam polhodinou, kedy si pozriem prehľad správ a udalostí v Hospodárskych novinách, SME a Wall Street Journal. Ako bankár potrebujem informácie nielen o slovenskom finančnom trhu, ale aj o ekonomike a ľuďoch, ktorí ju posúvajú dopredu.

Štefan Rosina, prezident Matador Púchov
Hospodárske noviny čítam pravidelne každé ráno a považujem ich za jedno z najpoprednejších hospodársko-ekonomických médií na Slovensku. Ako manažér oceňujem predovšetkým profesionálny prístup k spracovaniu informácií a tém, ktoré sú aktuálne, objektívne a seriózne. To sú pre mňa základné kritériá pre posudzovanie práce médií. Komercionalizácia niektorých médií na Slovensku priniesla fenomén neprofesionálnej investigatívnej publicistiky a bulváru. Samozrejme, že akceptujem aj túto formu novinárskej práce, avšak s podmienkou, že zachovajú kritériá, ktoré som uviedol. Formát Hospodárskych novín je v porovnaní s podobnými médiami vyváženejší, vysoko si vážim odbornosť redaktorov a kvalitu ich práce, analytické spracovanie a nestranné hodnotenie spoločensko-politických udalostí z domova i zo sveta a zaujímavé informácie aj z ostatných sfér života.

Ján Slota, primátor Žiliny
Žilinská radnica odoberá Hospodárske noviny už 14 rokov. Vždy, keď mám čas, si ich so záujmom prečítam. Objektívne informujú o dianí v hospodárstve i v politike na Slovensku, čo si vysoko vážim. Vyslovujem vďaku všetkým pracovníkom Hospodárskych novín za to, že píšu v súlade s novinárskou etikou a so znalosťou vecí. Fakty v článkoch sú overené a objektívne, a to aj pokiaľ informujú o dianí v Žiline, či už ide o výstavbu automobilky Kia alebo ďalšie aktuálne otázky. V tom sú odlišné od iných dennníkov.

Zuzana Krenyitzká, AMI Communications
Hospodárske noviny čítam lebo v nich nájdem seriózne informácie, ktorým môžem dôverovať. Pôsobia na mňa kvalifikovane a dôveryhodne. Majú špecializované tématické prílohy a rubriky, a tak poskytujú pohľad aj na iné populárnejšie témy. Články sú často analytické, odbornejšie, rozoberajú tému z viacerých pohľadov a prinášajú názory odborníkov. Nájdem tu kvalifikované
stanoviská. Hospodárske noviny na mňa pôsobia ako noviny pre stredný a top manažment s vyšším vzdelaním. Dlhodobo si udržiavajú svoje dobré meno a vážnosť na trhu. Nijakou formou neskĺzli do bulvárnosti, napriek tomu by som privítala atraktívnejšie spracovanie tém so štipkou zábavy. Trochu odľahčenia.

Ján Filc, bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie, riaditeľ Eurobalu:
Napriek tomu, že činnosť spoločnosti, ktorej som riaditeľom, nie veľmi závisí od denných ekonomických informáciách, rád si prečítam aj Hospodárske noviny. Aj keď sa k nim nedostávam systematicky, sú súčasťou zorného poľa, ktoré sledujem. Myslím si, že je dobre ak existuje aj takýto denník. Je dôležitý najmä pre ekonomické a podnikateľské skupiny ľudí, ktoré túto tlač potrebujú každodenný nástroj.

Károly Hodossy, prezident OTP Banky Slovensko
Mojej profesie, môjho pracovného života sa ekonomické informácie, ktoré prinášajú Hospodárske noviny bytostne dotýkajú. Považujem ich za informačné noviny s vyváženým finančným spravodajstvom. A informácie sú dnes najdôležitejším obchodným artiklom, pričom svoju hodnotu majú aj vtedy a niekedy práve vtedy, ak sú vágne a bez subjektívneho hodnotenia. Za také informácie považujem napríklad aj oznamy o emisiách či hospodárskych výsledkoch, ktorých je v Hospodárskych novinách nespočetne veľa.

Juan Jose Fernandez-Ansola, vedúci misií MMF pre Slovensko
Osobne nečítam po slovensky, ale dostávam preklady niektorých vašich článkov do angličtiny. Vážim si Hospodárske noviny ako cenný zdroj názorov na aktuálne otázky ekonomickej a sociálnej politiky. Viem že moji kolegovia v tíme, ktorí vedia po slovensky, Hospodárske noviny pravidelne sledujú a pomáha im to v ich práci.

Jaroslav Haščák, člen predstavenstva Penta Group
Hospodárske noviny vnímam ako médium so všestranným a vyváženým spravodajstvom, hodnotnými analýzami a často podnetnými komentármi. Oceňujem odborný a pragmatický prístup novinárov. Som rád, že Hospodárske noviny ako jedno z mála médií na Slovensku dávajú prednosť faktom, korektnosti a profesionalite pred bulvárnym spracovaním
Miroslav Lapuník, generálny riaditeľ SPP
Hospodárske noviny čítam v rámci pravidelného servisu deného monitoringu médií. Domnievam sa, že správy aj publicistické materiály sú v týchto novinách viac odborné a menej politické. Veľmi konkrétne som nezamýšľal na tým, čo mi v Hospodárskych novinách chýba, ale možno viac ekonomicky ladených príspevkov zo zahraničia. Najčastejšie, pochopiteľne, čítam články o energetike, zvlášť o plynárenstve a zemnom plyne.

Štefan Kseňák, ústavný právnik
Hospodárske noviny si nebudujú svoj priestor na lacnom populizme, preto pri ich čítaní nemám pocit, že by boli politicky zafarbené. Príspevky v novinách málokedy priraďujú (a to ani implicitne) hodnotenia typu dobré/zlé. Takéto profilovanie síce v krátkodobom výhľade nezabezpečí veľký nárast čitateľov, ale nehrozí ani ich rapídny úbytok. Nemám k dispozícii štatistiky o predajnosti periodík, ale predpokladám, že Hospodárske noviny nemajú veľké výkyvy v čítanosti -- ak tak potom skôr v dôsledku avizovanej témy. Dennú tlač čítavam len v rámci stručného prehľadu na internete. Často som svedkom, že novinár píše o odbornej problematike, ale nemá o nej ani základné vedomosti -- musím pochváliť Hospodárske noviny, že v nich som tento nedostatok zatiaľ nenašiel.

Roman Vlček, predseda predstavenstva Asset Management Slovenskej sporiteľne a predseda Slovenskej asociácie spravcovských spoločností
Hospodárske noviny sú pre mňa nevyhnutným zdrojom informacií z domáceho aj zahraničného ekonomického a finančného života. Najužitočnejšie informácie nájdem najmä v časti Podniky a trhy a Burzových novinách. Napríklad správy sprostredkovane od zahraničných agentúr, ktoré prinášajú zaujimavé fakty o dianí a o hospodárskych výsledkoch známych svetových firiem, ako aj významných udalostiach na svetových burzách. Na dobrej urovni je aj informačny servis o domácich podnikoch a komentáre k domácemu kapitálovému trhu. Zvlášť ma teší, že Hospodárske noviny sa vo veľkej miere venujú aj kolektívnemu investovaniu na Slovensku a problematike investovania vo všeobecnosti.

Braňo Hochel, prvý námestník primátora Bratislavy
Pravidelným čitateľom Hospodárskych novín som sa stal až ako námestník primátora Bratislavy. K plusom, ktoré som poznal predtým ako sporadický čitateľ -- pútali ma najmä (aj keď sporé) na denník nesmierne erudované texty o kultúre a informácie o makroekonomike, bankovníctve, finančných trhoch, pretože som bol dlhodobo takrečeno amatérskym ekonómom -- pribudlo potešenie z čítania vnútropolitického spravodajstva a komentárov. Je to vec vkusu, orientácie, ale môjmu navýsosť konzervatívnemu zameraniu, presvedčeniu Hospodárske noviny konvenujú. Na rozdiel od iných, tzv. mienkotvorných periodík venujú viac pozornosti dôležitým udalostiam, javom, len marginálne "šlágrom dňa" a iným žabomyšacinám. Nesmierne mi vyhovujú aj vecné, argumentačne podložené, nevnucujúce sa náhľady autorov. Povedal by som to takto: Hospodásrke noviny sú pre inteligentného, vzdelaného, rozvážneho čitateľa, ktorý nepotrebuje ani šteklivosti, ani nechať sa viesť za ruku ako škôlkár.
Za takého sa celkom otvorene a neskromne pokladám!

Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska
Hospodárske noviny čítam preto, lebo ich považujem za cenný a kvalitný zdroj infomrácií o dianí v slovenskej ekonomike i za hranicami Slovenska. Ak nimi nezačínam deň, lebo to nestihnem, tak si ich určite beriem domov, aby som veci, ktoré sa udiali, mal cez Hospodárske noviny spostredkované. Čo mi v nich chýba? Som človek, ktorý kombinuje fakty a názory. Nesúhlasím s trendom, ktorý je dnes vo svete, že redaktori by nemali prejavovať svoj názor. Takže by som bol za posilnenie komentátorsko-názorovej časti Hospodárskych novín.

Pavol Kárász, prognostik
Hospodárske noviny objektívne a včas informujú. Myslím si, že komentáre a hodnotenia situácie vo svete a na Slovensku sú na uspokojivej úrovni. V zložitejších problémových okruhoch, pri témach, ktoré si žiadajú viac hĺbavého uvažovania by som uvítal väčšiu precíznosť -- vzhľadom k ukazovateľom, k ekonomickej argumentácii. Nekĺzať len po novinárskom povrchu.

Ján Kondáš, riaditeľ Slovak Telecomu pre korporátnu komunikáciu

Hospodárske noviny si starostlivo strážia svoj imidž seriózneho a objektívneho denníka. Spomedzi spravodajských strán ma väčšinou najviac zaujme titulka, domáce spravodajstvo je porovnateľné s ostatnými denníkmi. V ekonomike je to je ale iné, v týchto témach idú Hospodárske noviny viac do hĺbky a objavujú sa tu aj témy, ktorým sa iné médiá nevenujú. Za veľký prínos považujem právny servis a samozrejme pre nás najzaujímavejšiu sekciu Podniky a trhy. Dobré čítanie sú aj Osobné financie, hoci trochu rušivo tu pôsobí na môj vkus príliš veľa inzercie. Nevýrazná je niekedy aj grafika a layout -- niektoré články sa príliš zlievajú.

Viliam Vaškovič, generálny riaditeľ Slovenskej konsolidačnej
Hospodárske noviny čítam, lebo je to jediný hospodársky denník. Prial by som si viac hodnotiacich, analytických článkov. Mám pocit, že na Slovensku sa ešte dostatočne neurobila odborná diskusia na viaceré témy a niektoré veci sa stále hodnotia viac z politického videnia ako z odborného.

Béla Kelemen, riadenie dodávateľského reťazca, Slovnaft
Hospodárske noviny ako jediný denník ponúkajú relatívne komplexný súhrn najdôležitejších biznis informácií (podnikové, ekonomické, finančné) a tiež analýzy, ktoré sú často veľmi kvalitné. Na rozdiel od ostatných médií idú často viac do hĺbky problému a poskytujú tak nielen povrchné, ale aj hodnotné informácie. Často sa tiež venujú témam, ktorým iné médiá nie, hoci sú zaujímavé a hodnotné. No ešte stále sa občas stáva, hoci podľa mňa už menej často, že novinám ujdú niektoré dôležité témy, alebo ich dávate ob deň či dva po konkurencii. Navyše, Hospodárske noviny považujem za najserióznejší denník, ktorý neskĺza do roviny bulváru.

Miloš Kraus, generálny riaditeľ Sauer--Danfoss v Považskej Bystrici
Hodspodárske noviny čítam pravidelne, prakticky každý deň. Ako prvé a vždy si prečítam prílohu Názory a analýzy, Komentár
HN a prílohu Podniky a trhy. Nájdem tu vždy myšlienky a informácie, ktoré považujem za potrebné, zmysluplné a dôležité pre
prácu manažéra. HN nedávajú priestor bulváru a "balastu", vidím snahu seriózneho informovania v hospodárskej a politickej
oblasti. Čo veľmi oceňujem, zmenšuje sa podiel "čierno-bieleho" videnia problémov v prospech širších a kvalifikovanejších
názorov a komentárov žurnalistov, manažérov a vedeckých pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:58