StoryEditor

Verný obraz ekonomických procesov

29.07.2004, 00:00
Tunelovanie je termín, ktorý v rokoch 1990-2003 často zaznieval a zaznieva aj v SR najmä v kontexte transformácie centrálnej ekonomiky na trhovú a sprievodné privatizačné ťažkosti.

Tunelovanie je termín, ktorý v rokoch 1990 -- 2003 často zaznieval a zaznieva aj v SR najmä v kontexte transformácie centrálnej ekonomiky na trhovú a sprievodné privatizačné ťažkosti. V praxi znamená, že najmä účtovno-finančnými machináciami sa vo firme oddelia od seba tzv. bonitné aktíva (zdravá časť firmy) a nulitné aktíva (chorá časť firmy). Stará firma sa podvodom pretransformuje na novú s efektom, ktorý si prevezme novovzniknutá firma, pričom na starej firme ostanú len záväzky, dlhy a problémy.
V predchádzajúcich rokoch vypuklo viacero škandálov vo svetovom meradle (Enron v USA, Parmalat v Taliansku atď.). Udiali sa aj pre chyby manažérov týchto firiem, ale aj chyby významných svetových audítorských firiem. Otázka znie tak, či sú to chyby z nevedomosti alebo zvrhlá profesionálna etika aktérov.
Finančné výkazníctvo, účtovný audit a manažérska kontrola dokážu správne prijímať rozhodnutia len vtedy, ak sa účtovníctvo firmy vedie kvalitne a špičkovými odborníkmi.
Aj kvôli tejto základnej ekonomickej axióme sa uskutočnila v Tatranskej Lomnici koncom júna medzinárodná konferencia pod záštitou Slovenskej komory audítorov a Ministerstva financií SR venovaná kľúčovej téme Stratégia implementácie štandardov EÚ v oblasti finančného výkazníctva, účtovníctva a audítorstva v podmienkach SR. Prednášali špičkoví odborníci z domácej zo slovenskej scény i zo zahraničia (EÚ i Svetovej banky). Nosným krédom i spoločným záverom väčšiny odborných diskusných príspevkov bola orientácia na systematické celoživotné vzdelávanie takých náročných profesií ako je audítor, účtovník, finančný analytik, kontrolór, finančný manažér a hlavný ekonóm.
V Slovenskej republike strážia čistotu účtovníctva a jeho skvalitňovanie okrem akademickej pôdy, MF SR a Daňového riaditeľstva SR, najmä profesijné komory ako Slovenská komora audítorov, Slovenská komora certifikovaných účtovníkov (nástupca bývalého Slovenského zväzu účtovníkov), Slovenská asociácia podnikových finančníkov a Slovenská komora daňových poradcov.
Všetci zúčastnení odborníci, ktorí vystúpili priamo alebo v kuloárnych diskusiách, potvrdili potrebu kvalitných expertov ovládajúcich medzinárodné účtovné štandardy a štandardy EÚ.
Prioritou EÚ na rok 2004 je zdokonaliť tzv. elektronický audit. Od roku 2004 bude prioritou implementácia zdokonalení účtovných štandardov (možno nová smernica EÚ), na ktorých sa teraz intenzívne pracuje.
Poznám veľa topmanažérskych modelov a organizačných štruktúr vrcholného vedenia. Za najúčinnejší považujem taký systém, kde neoddeliteľnou súčasťou predstavenstva je práve hlavný účtovník alebo šéf controllingu -- ako výraz vernosti účtovnej verifikácie skutočných ekonomických dejov, ktoré sa vo firme dejú alebo udiali.
Z analytického hľadiska je odpoveď jednoduchá: Ak je systém transparentný, je ľahšie riaditeľný a v rozhodovacej činnosti je menej chýb. Dá sa to povedať aj jednoduchšie: dobré účty = dobrí priatelia. To platí nielen medzi majiteľmi firiem, veľkými akcionármi a mamutími podnikmi, ale aj pre drobných živnostníkov a stredných podnikateľov. Rovnako tak to platí pre privátny a štátny sektor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:29