StoryEditor

Počítačový vodičák pre daňovú správu

30.11.2004, 23:00

Daňová správa SR má minimálne dva nadčasové a dlhotrvajúce ciele: rozširovať počet dobrovoľných platiteľov dane a súčasne podporovať trh pozitívne mysliacich a konajúcich daňových subjektov. Čo to v praxi znamená?
Na úseku daňovej kontroly v roku 2004 i ďalších rokoch to znamená najmä oveľa vyšší akcent na kvalitnú analýzu rizík a výber najrizikovejších daňových subjektov na kontrolu (riskmanažment), s dôrazom na kontrolu kľúčovej dane pre príjmy štátneho rozpočtu, ktorou je daň z pridanej hodnoty. Pri výkone kontroly daní to znamená rozvíjať progresívne kontrolné technológie a zvyšovať nároky na špecializáciu daňových kontrolórov (sektorovú, daňovodruhovú, rozlišovanie na právnické a fyzické osoby). Pri podpore nových automatizačných technológií ide najmä o nové analytické softvéry. Akcent je na vedomostiach o medzinárodnom rozmere zdaňovania a medzinárodných účtovných štandardov v kontexte nárokov nového a silnejšieho trhu po vstupe do Európskej únie.
Racionalizačné zmeny v daňovej správe intenzívne prebiehajú od roku 2003. Strategická línia vedenia rešpektuje ideu, že najlepšie riešenia bývajú po odbornej diskusii a po benchmarkingu (porovnanie) s vyspelými daňovými správami niektorých porovnateľných krajín EÚ, s ktorými Slovensko úzko spolupracuje. V októbri 2004 začala Daňová správa Slovenskej republiky v spolupráci s holandskou daňovou správou realizovať projekt Riskmanagement. Predpokladá sa, že by mal trvať šesť mesiacov.
Súčasne od roku 2005 by sa mal začať projekt v spolupráci s vybranou vyspelou daňovou správou z EÚ (asi Dánsko), ktorý je orientovaný na Systémové zmeny v daňovej kontrole. Financovanie týchto projektov väčšinovo zabezpečuje EÚ, menšinové spolufinancovanie aj SR.
Trendom v audite privátnych i štátnych spoločností je maximálne účinný controlling. Je možný len na báze účinných automatizovaných a vysoko sofistikovaných technológií. V kontrole daní za takúto považujeme tzv. E-AUDIT, t. j. elektronický audit alebo inak povedané aj EDP-kontrolu (EDP -- Electronic data processing). Daňová správa SR v roku 2003 a v prvom polroku 2004 kúpila prvých 24 licencií analytického softvéru IDEA. V novembri 2004 dokúpila ďalších 68 licencií tejto vysoko účinnej technológie, na ktorú sú školení najlepší odborníci daňovej kontroly.
Ďalším systémovým krokom je tlak vedenia na zvýšenie úrovne počítačovej gramotnosti všetkých 6 000 zamestnancov daňovej správy SR. Konkrétnym vyústením týchto snáh je projekt ECDL (European computer driving licence) -- získanie certifikátu za zvládnutie vedomostí podľa nárokov na tzv. európsky vodičský preukaz na počítače. Bude ho zabezpečovať Daňová škola DR SR v úzkej spolupráci a pod taktovkou vybranej odbornej firmy certikovanej na možnosť udeľovania právoplatných certifikátov. Prvé testovanie 500 vybraných pracovníkov by malo prebehnúť do konca roku 2004 a prví pracovníci daňových orgánov by mali získať ich certifikáty už v prvom polroku 2005.
Pred dvadsiatimi rokmi žilo ešte Slovensko éru tzv. industriálneho veku. Teraz jednoznačne žije éru náročnejšieho a rýchlejšieho obdobia, tzv. informačného veku. Tieto prudké zmeny v kontexte silného európskeho i svetového trhu s dominanciou e-commerce kladie nové nároky i na vedomosti a akcieschopnosť daňových orgánov. Cieľom správy a kontroly daní na Slovensku je podpora stabilizácie a konsolidácie verejných financií a vyčistenie trhu od takých podnikateľov a iných daňových subjektov, čo dane neplatia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:45