StoryEditor

Rýchlosť nie je najdôležitejšia

26.02.2007, 23:00

Pri hypotéke sa oplatí bojovať o každú desatinu percenta. Vďaka nižšiemu úroku možno na splátkach ušetriť desaťtisíce až státisíce korún.
Banky ponúkajú rôzne možnosti na zníženie úroku. "V banke mi povedali, že ak si uzavriem životné poistenie, dostaneme o tri desatiny percenta nižší úrok. Stačilo, aby som si uzatvoril životnú poistku, pri ktorej budem platiť 500 korún mesačne. Je to približne rovnako, o koľko sa mi znížila mesačná splátka, ale dostal som vlastne zadarmo životnú poistku," hovorí Juraj, ktorý si nedávno požičiaval peniaze na kúpu bytu zo Slovenskej sporiteľne.
Poistenie však nemusí pomôcť vždy. "V niektorých bankách sa napríklad životné poistenie ako bonus vôbec neberie do úvahy a je len na vôli klienta, či sa poistí. V iných bankách môže pomôcť, no spravidla nejde o výrazné zľavy. Dôležité je, aby sa klient kvôli malej úspore nákladov nezaviazal platiť vysoké poistné, ktoré nezvládne a má problém s platením hypotekárnych splátok," vraví Mirka Mitková zo spoločnosti Hypocentrum, ktoré sa zaoberá sprostredkovaním hypoték pre všetky banky.
Nižší úrok veľakrát dostávajú klienti, ktorí si už niekoľko rokov nechávajú posielať do jednej banky svoj plat. Banka si presne vie pozrieť, koľko v posledných rokoch zarábali a môže tak mať väčšiu istotu, že nejde o rizikového klienta, ktorý by prestal úver splácať. Okrem toho, že vidí, aké mal príjmy, z pohybov na účte vie zistiť aj jeho priemerné výdavky a koľko si dokáže z platu ušetriť. Vďaka tomu vie presnejšie posúdiť, či ide o rizikového klienta alebo nie.
"Žiadateľ o hypotekárny úver môže dosiahnuť zníženie úrokovej sadzby doplnením ďalšej nehnuteľnosti, prípadne spoludlžníka," vraví hovorkyňa Tatra banky Tereza Copláková. Ak klient založí dve nehnuteľnosti, banka sa vystavuje nižšiemu riziku. Rovnako je tomu aj v prípade, ak klient pri žiadosti o úver založí nehnuteľnosť, ktorá je oveľa cennejšia ako poskytnutý uver. V prípade, že by prestal splácať úver, banka má istotu, že založenú nehnuteľnosť určite predá aspoň za cenu, ktorú jej klient ešte dlhuje. Vo všeobecnosti platí, že klienti, ktorí žiadajú úver v hodnote menej ako 70 percent zo založenej nehnuteľnosti dostanú nižší úrok ako tí, ktorí si požičiavajú viac. Najvyššie úroky sú pri stopercentných hypotékach, kde banka požičiava klientovi sumu, ktorá sa rovná hodnote nehnuteľnosti. Banka vtedy najviac riskuje.
Viaceré banky sľubujú získanie hypotéky do 24 alebo do 48 hodín po dodaní všetkých dokladov. "Ak chce klient získať úver rýchlo, najlepšou cestou je dôkladná príprava," tvrdí hovorkyňa Ľudovej banky Jana Lukáčová. Žiadateľ o úver by mal preto vopred navštíviť banku alebo hypotekárne centrum, v ktorom mu poradia, aké doklady bude potrebovať a ako dlho to bude trvať.
Rýchlosť pri získaní úveru by však nemala byť rozhodujúca. Čas na vybavenie úveru je vo všetkých bankách približne rovnaký, preto by si mal žiadateľ zistiť najprv ponuky vo všetkých bankách. Dôležitejšie ako mať peniaze o dva či tri dni skôr je dostať nižší úrok. "Obišli sme sedem bánk, kde sme si nechali vyrátať, koľko budeme mesačne platiť. Najnižšia a najvyššia splátka sa líšila o 450 korún," vraví Roman, ktorý si spolu s priateľkou koncom minulého roku bral úver 1,5 milióna korún so splatnosťou 20 rokov. Keďže si vybral banku, ktorá mu vyrátala najnižší úrok, ušetrí za 20 rokov na splátkach asi 108-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:34