StoryEditor

Realitka odľahčí od starostí

26.02.2007, 23:00

Kúpiť byt možno cez realitnú agentúru alebo priamo od majiteľa bytu. Kým pri priamej kúpe možno ušetriť až okolo 100-tisíc korún, pri kúpe bytu cez realitku získa budúci vlastník viacero záruk, že ho nepodvedú a nepríde o svoje peniaze.
Výhodou realitnej agentúry je, že pomôže záujemcovi nájsť vhodný byt. "Navštívil som viacero realitiek, v ktorých som sa zaujímal o trojizbový byt. Keďže v lokalite, ktorú som si vybral, práve nemali žiadny k dispozícii, sľúbili mi, že len čo sa niečo objaví, budú ma o tom informovať. Asi po dvoch týždňoch sa mi z jednej realitky ozvali, že našli byt, aký som si predstavoval," opisuje svoje skúsenosti s kúpou bytu cez realitnú kanceláriu Tomáš z Bratislavy. O ponuke sa dozvedel skôr ako ju realitka dala na svoju internetovú stránku. Nemusel sa teda ponáhľať a báť sa, že ho niekto predbehne.
Kto si chce kúpiť byt bez pomoci realitnej kancelárie, mal by neustále sledovať nové ponuky na internete a inzeráty v novinách. Často je už pár hodín po vyjdení inzerátu neskoro. "Keď sme kupovali byt, stalo sa mi, že som si cez obed všimla, že ráno pribudol na internete nejaký nový inzerát. Ihneď som sa naň ozvala, majiteľ mi však povedal, že už sa dohodol s niekým iným," vraví Jana z Trnavy.
Realitná kancelária väčšinou pripraví všetku potrebnú dokumentáciu na kúpu bytu vrátane zmluvy. Klientovi vie vybaviť aj rôzne potvrdenia z katastra nehnuteľností, ktoré vyžaduje banka na poskytnutie úveru. Kto si chce kúpiť byt bez pomoci realitky, bude si musieť sám vystáť rady na katastri alebo zájsť za právnikom, aby pripravil kúpu bytu. V tomto prípade sa neoplatí šetriť a právnika skutočne navštíviť. Je lepšie zaplatiť mu niekoľko tisíc korún za prípravu alebo posúdenie zmluvy, ako prísť o niekoľko miliónov korún. Môže sa totiž stať, že majiteľ bytu je podvodník a snaží sa nás pripraviť o peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:56