StoryEditor

Časté otázky k podávaniu daňového priznania za rok 2005

13.03.2006, 23:00

Príjmy v inom štáte

Som podnikateľ, občan SR a podnikám na území Slovenska aj Česka. Ako podávam daňové priznanie? Ako si môžem uplatňovať výdavky v SR a v ČR?
-- Fyzická osoba, ktorá má na území SR trvalý pobyt, alebo sa tu obvykle zdržiava, je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou. Ak tento daňovník dosahuje príjmy v SR a aj v zahraničí, podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (typ B) na území SR z celosvetových príjmov. Pre zamedzenie dvojitého zdanenia sa uplatní metóda zápočtu dane podľa medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a ČR. V súlade so zákonom o dani z príjmov daňovník môže uplatniť preukázateľné výdavky podľa § 19 zákona o dani z príjmov, alebo výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 pri splnení podmienok uvedených v tomto zákone.
Som občan SR a celý rok 2005 som bol zamestnaný v inom štáte. V SR nemám žiadne príjmy. Som povinný podať daňové priznanie v SR?
-- Daňovník, ktorý má trvalý pobyt na území SR, je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou. Predmetom dane daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou sú príjmy plynúce zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí. Daňovník je povinný podľa § 32 ods. 2 písm. b) zákona o dani z príjmov podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A. Pre zamedzenie dvojitého zdanenia sa uplatní metóda podľa medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a štátom, v ktorom bol daňovník zamestnaný. Alebo ak nebola uzavretá zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia a príjmy boli preukázateľne zdanené, uplatní sa metóda vyňatia príjmov podľa § 45 ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov. Prílohou daňového priznania je kópia potvrdenia zamestnávateľa o vyplatených príjmoch a zrazených preddavkoch na dani.
Som študentom vysokej školy, občan SR. V júli až septembri som bol na brigáde v zahraničí. Mám z dosiahnutých príjmov podať daňové priznanie?
-- Študent je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou, u ktorého sú predmetom dane príjmy plynúce zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí. Príjem študenta sa prepočíta na slovenskú menu. V prípade, ak príjmy študenta v roku 2005 boli nižšie ako 43 968 korún, nie je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby. Ak ho však daňový úrad vyzve na podanie daňového priznania, daňovník je povinný podať daňové priznanie aj v prípade, keď mal v roku 2005 príjmy nižšie ako 43 968 korún. Ak príjmy študenta v roku 2005 boli vyššie ako 43 968 korún, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A. Pre zamedzenie dvojitého zdanenia sa uplatní metóda podľa medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a štátom, v ktorom študent bol na brigáde. Alebo ak nebola uzavretá zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia a príjmy boli preukázateľne zdanené, uplatní sa metóda vyňatia príjmov podľa § 45 ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov. Prílohou daňového priznania je kópia potvrdenia zamestnávateľa o vyplatených príjmoch a zrazených preddavkoch na dani.
Deväťročná dcéra ako daňovník
Moja dcéra (má 9 rokov) vlastní cenné papiere a v roku 2005 jej boli vyplatené výnosy. Je maloleté dieťa daňový subjekt, ktorý si môže uplatniť odpočítateľnú položku od základu dane?
-- Výnosy z cenných papierov sú podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov príjmami z kapitálového majetku. Daň z takýchto príjmov plynúcich zo zdrojov na území SR sa vyberá zrážkou podľa § 43. Daňovník môže využiť možnosť odpočítať daň vybranú zrážkou ako preddavok na daň v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby typ B. Daňovníkom môže byť aj maloleté dieťa. V daňovom konaní ho zastupuje zákonný zástupca, ktorý za toto maloleté podáva daňové priznanie. Daňovník, teda aj maloleté dieťa, má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane (v roku 2005 ide o sumu 87 936 korún).
Som živnostník a za rok 2005 som vykázal stratu. Môžem si uplatniť v daňovom priznaní daňový bonus na vyživované dieťa?
-- Jednou z podmienok na uplatnenie daňového bonusu je, že daňovník musí dosiahnuť v zdaňovacom období 2005 príjem aspoň 39 600 korún a vykázať základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6 zákona o dani z príjmov. Ak splní aj ďalšie podmienky uvedené v § 33 zákona o dani z príjmov, môže si v daňovom priznaní uplatniť daňový bonus na vyživované dieťa.
Daňový bonus
Som podnikateľ. Mám nárok na daňový bonus za rok 2005 na dcéru, ktorá ako vysokoškoláčka mala uzavretý pracovný pomer ako upratovačka počas školského roka aj prázdnin?
-- Daňový bonus si môže uplatniť daňovník, ktorý v súlade s § 33 zákona o dani z príjmov dosiahol stanovenú výšku zdaniteľných príjmov (za rok 2005 vo výške 39 600 Sk) a vykázal základ dane podľa § 6, a to na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. Vyživovaným dieťaťom je nezaopatrené dieťa, teda dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole (okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov), resp. vysokej škole (okrem externého štúdia) vrátane prázdnin, bez ohľadu na jeho príjem.
Dcéra sa narodila v decembri 1980 a je študentkou 5. ročníka vysokej školy dennou formou. Mám nárok na výplatu daňového bonusu do decembra 2005, alebo do ukončenia štúdia štátnou skúškou, ktorá bude v júni 2006?
-- Daňovník -- zamestnanec má nárok na daňový bonus v prípade, že dieťa žijúce s ním v domácnosti je vyživovaným (nezaopatreným) dieťaťom. To znamená, že je vo veku do 25 rokov a sústavne sa pripravuje na povolanie štúdiom na vysokej škole, čo sa dokladuje potvrdením o návšteve školy. Mesačný príjem daňovníka musí zároveň dosiahnuť aspoň polovicu minimálnej mzdy a musí mať podpísané vyhlásenie v časti "uplatňujem daňový bonus". V uvedenom prípade má daňovník nárok na uplatnenie daňového bonusu do dovŕšenia 25 rokov veku dcéry (v decembri 2005).
Mám nárok na daňový bonus, ak syn -- študent opakuje ročník?
-- Vyživovaným dieťaťom žijúcim s daňovníkom v domácnosti je nezaopatrené dieťa, teda dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole (okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov), resp. vysokej škole (okrem externého štúdia). Sústavnou prípravou na povolanie je aj opakovanie ročníka štúdia. Z toho vyplýva, že zamestnanec má nárok na daňový bonus (za podmienok uvedených v § 33 zákona o dani z príjmov), aj keď ide o opakovanie ročníka alebo nové začatie štúdia v prvom ročníku tej istej alebo inej školy pri dodržaní podmienky, že ide o vyživované (nezaopatrené) dieťa.
V roku 2005 som poberal príjmy zo závislej činnosti zo zdrojov v Českej republike, ktoré sú zdaňované podľa platných českých daňových zákonov. Na území SR nemám príjmy. Môžem si uplatniť daňový bonus pri predkladaní daňového priznania na Slovensku?
-- Ak daňovník poberal príjem zo zahraničia ako daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou (trvalý pobyt území SR), má povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby zo všetkých príjmov. Pokiaľ v roku 2005 dosiahol príjem zo závislej činnosti aspoň vo výške 39 600 korún, má nárok na daňový bonus za podmienok uvedených v § 33 zákona o dani z príjmov.
Som živnostník a v roku 2005 som zamestnával svojho syna na dohodu. Môžem si v daňovom priznaní za rok 2005 uplatniť daňový bonus na tohto syna?
-- Daňovník -- živnostník má nárok na daňový bonus pri podaní daňového priznania za rok 2005, ak mal príjmy z podnikania podľa § 6 zákona o dani z príjmov aspoň vo výške 39 600 korún a vykázal základ dane (§ 33 ods. 1 tohto zákona) za podmienky, že syn žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a je nezaopatreným dieťaťom (§ 33 ods. 2 tohto zákona) v zmysle § 3 ods. 1 zákona o prídavku na dieťa, a to bez ohľadu na to, že má príjem a uplatňuje si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.
Môže si uplatniť daňový bonus zamestnanec s dokladom o povolení na pobyt, na ktorom je uvedená platnosť trvalého pobytu napríklad od 1. januára 2004 do 31. decembra 2006? Je uvedený doklad postačujúci ako preukázanie trvalého pobytu žiadateľa? Odkedy môžem daňový bonus uznať?
-- Ak má zamestnanec na území SR povolený trvalý pobyt a v roku 2005 dosiahol príjmy zo závislej činnosti v sume aspoň 39 600 korún, má nárok na daňový bonus na vyživované (nezaopatrené) dieťa (dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole, resp. vysokej škole), žijúce s ním v domácnosti po celé zdaňovacie obdobie, ak si nárok neuplatnila manželka.
Som podnikateľ a mám základ dane podľa § 6 nižší, ako je výška nezdaniteľnej časti základu dane. Znamená to, že moja daň je nulová. Keďže mám 2 deti, mal by som mať nárok na daňový bonus. Môžem žiadať o vrátenie daňového bonusu?
-- Ak podnikateľ dosiahol v roku 2005 príjem z podnikania aspoň vo výške 39 600 korún a vykázal základ dane, môže si uplatniť daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti, ak sú nezaopatrenými deťmi a nárok si neuplatnila jeho manželka. Nárok si uplatní v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby v XIV. oddiele -- žiadosť o vyplatenie daňového bonusu. Ak suma daňového bonusu za rok 2005 je vyššia ako výška vypočítanej dane z príjmov, daňovník vyplní žiadosť o vrátenie preplatku, ktoré je súčasťou daňového priznania -- XV. oddiel. Daňový úrad naloží so vzniknutým preplatkom v zmysle § 63 zákona o správe daní a poplatkov. Ak nie je možné preplatok na dani použiť tak, ako je uvedené v § 63, vráti daňový úrad preplatok daňovníkovi.
Má zamestnanec nárok na daňový bonus aj v mesiaci, v ktorom dieťa ukončilo vysokú školu (napríklad študent ukončí vysokú školu štátnicami v polovici mesiaca)?
-- Študent vysokej školy končí štúdium vykonaním záverečnej skúšky, a až dňom nasledujúcim po jej vykonaní prestáva byť študentom (končí sústavná príprava na povolanie). Z toho vyplýva, že zamestnanec má nárok na daňový bonus aj za tento mesiac, pri splnení podmienok uvedených v § 33 zákona o dani z príjmov.
Materiál spracovaný Daňovým riaditeľstvom SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:13