StoryEditor

Svetlá budúcnosť našich detí

05.02.2007, 23:00
SPORENIE PRE DETI. Čím skôr začnete deťom sporiť peniaze, tým menej si budú musieť v dospelosti požičiavať na kúpu bytu či na auto.

Juraj má malého syna. Keď vyrastie, chce, aby sa mohol čím skôr postaviť na vlastné nohy. Preto mu založil sporenie. "Mesačne mu tam odkladám tisícku. Keď bude mať 20 rokov, bude mať nejaké peniaze, aby si mohol začať hľadať bývanie. Nebude to síce na celý byt alebo dom, ale určite lepšie ako nič," hovorí.
Banky a poisťovne tvrdia, že takto rozmýšľa čoraz viac ľudí. Mnohí rodičia aj keď nezarábajú veľa, chcú deťom našetriť aspoň niekoľko desiatok tisíc korún. Čoraz viac rodičov však odkladá také sumy, aby si ich deti za nasporenú sumu mohli kúpiť aspoň vlastné auto.

Čím skôr, tým lepšie
"Čím skôr rodičia myslia na zaopatrenie svojich detí, tým väčšie finančné prostriedky vedia dieťaťu zabezpečiť a zároveň čím je menšie dieťa, tým je nevyhnutnejšie ho zabezpečiť pre prípad nepredvídaných životných situácií," píše sa v stanovisku spoločnosti Amslico AIG Life na naše otázky. Ak by rodičia chceli, aby v dvadsiatich rokoch dostalo ich dieťa 500-tisíc korún a začnú mu sporiť hneď od narodenia, budú musieť mesačne odkladať asi 1 370 korún. Ak by začali sporiť, až keď ich dieťa bude mať päť rokov, museli by mesačne ušetriť dvetisíc korún. V prípade, že by sa na sporenie odhodlali ešte o päť rokov neskôr, ich mesačná úložka by musela dosiahnuť 3 400 korún. To platí len v prípade, že by každý rok dosiahli zo svojich vkladov štvorpercentný úrok. Ak by bol úrok menší, nasporili by menej ako pol milióna korún, naopak, ak by bol vyšší, zvýšila by sa aj celková nasporená suma.
"Rodičia by mali začať sporiť pre svoje dieťa čo najskôr. Vtedy sa ich peniaze najlepšie zhodnotia. Je výhodné, ak sporenie realizujú rôznymi formami -- napríklad časť prostriedkov sporia na vkladnej knižke a časť v podielových fondoch," tvrdí hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Rodičia by si podľa nej mali premyslieť, kvôli čomu vlastne sporenie pre dieťa zriaďujú a následne si stanoviť výšku pravidelných príspevkov a konečnú sumu, ktorú by chceli nasporiť.

Sporenie je lepšie ako úver
Sporenie pre deti je výhodné najmä preto, že v porovnaní s úverom ušetrí veľa peňazí. Ak rodičia deťom nič nenasporia a tie si budú chcieť čo najskôr kúpiť vlastný byt, budú si musieť požičať peniaze na kúpu celého bytu. Ak však budú už nejaké peniaze mať, môžu si o toľko menej požičať. To znamená, že aj ich mesačná splátka hypotéky bude nižšia, a teda zaplatia banke menej na úrokoch. V prípade, že rodičia nasporia svojmu dieťaťu pol milióna, ktoré v dospelosti použije na kúpu bytu, dieťa ušetrí len na úrokoch pri 30-ročnej splatnosti úveru takmer 600-tisíc korún.
Sporenie je oproti úveru výhodnejšie aj v tom, že namiesto toho, aby sme banke platili úroky my, platí ich banka nám. A tak na to, aby sme za dvadsať rokov nasporili pol milióna, potrebujeme 329-tisíc korún. Zvyšok nám banka doplatí na úrokoch. Ak by sme si však pol milióna požičali a následne ho dvadsať rokov splácali, banke spolu zaplatíme 860-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:21