StoryEditor

Hviezdičkovanie fondov

13.09.2005, 00:00

Formou hodnotenia, ktoré klientom môže pomôcť pri výbere správnej investície, je aj hviezdičkovanie fondov alebo tzv. fund scoring či fund ranking. Známkovanie je podobné ako pri klasifikácii hotelov. Fond, ktorý v sledovaných kritériách vo svojej kategórii obstojí najlepšie, získa päť hviezdičiek. Najhorší sa musí zmieriť s jednou hviezdičkou. S ambíciou takto hodnotiť podielové fondy nedávno prišla spoločnosť Across Investment Services. Už niekoľko rokov sa fund scoringu na Slovensku venujú Slovenská ratingová agentúra a CRA Rating Agency.
Čo klasifikácia znamená
Pri fund scoringu ide o relatívne hodnotenie otvorených podielových fondov na základe informácií o ich minulom vývoji. Kľúčovým v tomto prípade je podľa Slovenskej ratingovej agentúry správne pochopiť výsledky, ktoré neznamenajú priamo investičné odporúčanie. Svedčia totiž len o minulosti, a preto slúžia len pre jednoduchú orientáciu medzi fondmi a nemusia nutne správne predpokladať budúcnosť. Navyše, krátka história niektorých, najmä akciových, fondov môže v určitých prípadoch skresliť výsledky. Slovenská ratingová agentúra preto odporúča s hviezdičkami pracovať ako s podporným nástrojom, ktorý na jednej strane nenahradí konzultáciu s investičným poradcom, na druhej strane pomôže zúžiť počet kandidátov na základe vlastného rizikového profilu.
Across Investment Services
Across Investment Services pri hodnotení vychádza z histórie fondov s veľmi podobnou investičnou stratégiou za posledné tri roky, ktoré sú rozdelené do porovnateľných kategórií vychádzajúcich z rozdelenia podľa Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Nehodnotí zmiešané fondy ani fondy fondov. Do porovnania sa nedostanú ani fondy, ktoré počas sledovaného obdobia výrazne zmenili svoju investičnú stratégiu. Z hľadiska menového alebo geografického hviezdičkuje iba jednoznačne zamerané fondy. Teda do kategórie európskych akciových fondov sa napríklad nedostane fond zameraný napríklad na Švajčiarsko. Rovnako nehodnotí sektorové fondy. V kategórii amerických akciových fondov tak nebude figurovať fond so zameraním na technológie.
Kritériami hodnotenia sú iba kvantitatívne ukazovatele -- riziko a výnos. Pri rankingu Across neberie do úvahy ukazovatele ako hrubé predaje fondu či rating správcovskej spoločnosti. Vo všeobecnosti platí, že fondu prideľuje vysoký počet hviezdičiek v rámci jeho rankingovej kategórie, ak je jeho historická výkonnosť vysoká a historické riziko nízke. "Pri udeľovaní Across Fund Rankingu vychádzame z koeficientu, ktorý vyjadruje podiel hrubej výkonnosti príslušného fondu a jeho rizika. Na to, aby bol fondu pridelený najhorší alebo najlepší ranking (jedna alebo päť hviezdičiek), musí byť hodnota koeficientu nekonzistentná s hodnotami zvyšku koeficientov v danej kategórii. Konkrétne to znamená, že päť hviezdičiek dostane iba fond, ktorý je vo svojej kategórii neporovnateľne lepší ako ostatné fondy. Naopak, jednu hviezdičku získa iba fond, ktorý je na tom podstatne horšie ako ostatné v danej skupine. Pokiaľ je kvalita správy v porovnávaných fondoch podobná, jednohviezdičkové alebo päťhviezdičkové hodnotenie neudelíme žiadnemu fondu," vysvetľuje analytik Across Investment Services Marek Pavlovič.
CRA Rating Agency
CRA Rating Agency fondy hodnotí v troch základných ukazovateľoch, počítaných raz do týždňa podľa informácií, ktoré fondy zverejňujú. Ide o výnosnosť fondu, mieru jeho rizika a stability. Údaje agentúra sleduje za obdobie jedného, troch a piatich rokov. Následne priradí každému fondu a ukazovateľu číselnú hodnotu, ktorú stanoví z čiastkových výpočtov za jednotlivé časové obdobia.
Na základe výpočtov potom jednotlivé fondy zoradí od najväčšieho po najmenší (výkonnosť a stabilita) alebo od najmenšieho po najväčší (riziko). Tak vzniknú tri rebríčky s poradím fondov. Výsledné poradie neposudzuje absolútnu výhodnosť daného fondu, ale iba porovnáva fondy s podobnou mierou rizika a s podobným zameraním.
Poradie závisí výlučne od porovnania výsledkov v rámci danej skupiny a nie je závislé od porovnávania s akýmikoľvek externe určenými hodnotami. Na základe čiastkových výsledkov pre všetky tri kategórie, teda výkonnosť, riziko a stabilita, potom analytici vypočítajú výsledné známky, podľa ktorých fondy získajú hviezdičky.
Slovenská ratingová agentúra
Slovenská ratingová agentúra hodnotí fondy podľa štyroch kritérií. Ide o výnos za určité obdobie, kolísanie výkonnosti, podiel na trhu v nadväznosti na niekoľko ukazovateľov a rating správcovskej spoločnosti, ktorá príslušné fondy spravuje. Počet hviezdičiek závisí aj od výberu fondov v skupine. Podielový fond s rovnakým výnosom v dvoch obdobiach môže mať rozličný počet hviezdičiek, hodnotenie totiž závisí aj od vývoja ostatných fondov. Jedna hviezdička neznamená absolútne zlý výsledok, ale iba horší výsledok v danej skupine. A to isté platí aj o najvyššom hodnotení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:50