StoryEditor

Aké sú možnosti rozšírenia základného poistného krytia

14.11.2005, 23:00

Základný produkt životného poistenia spravidla ponúka finančné krytie pre prípad smrti alebo dožitia. Medzi jednotlivými poisťovňami sa líši iba minimálne. Ponuka poisťovní sa líši v pripoisteniach. Keďže nárast poistnej sumy znamená aj vyššie platené poistné, pri výbere pripoistení treba postupovať uvážene.
Pripoistenie úrazu
Jeho základnou formou je pripoistenie pre prípad smrti úrazom. V ponukách poisťovní je aj pripoistenie pre prípad trvalých následkov úrazu. Niektoré poisťovne hradia aj náklady spojené s vyšetreniami a so zotavovaním sa po úraze. Častým doplnkom je odškodné za každý deň nevyhnutnej hospitalizácie v nemocnici a každý deň práceneschopnosti. Obchodné podmienky spoločností sa však líšia tým, kedy poisťovňa začne hradiť odškodné za svojho klienta. Zvyčajne je to po 15, 21 či 29 dňoch nutnej hospitalizácie, najviac však počas jedného roka. Klient by si mal pri úrazovom pripoistení zistiť, či náhodou nekryje len ťažké úrazy s trvalými následkami. Niektoré poisťovne ponúkajú najmä pri životnom poistení detí aj pripoistenie ľahkých úrazov osobitne.
Invalidné pripoistenie
Poistnou udalosťou pri tomto druhu zabezpečenia je právoplatné rozhodnutie príslušného štátneho orgánu o priznaní plného invalidného dôchodku. Poisťovňa začne poistencovi vyplácať mesačnú dávku. Jej výšku si klient s poisťovňou dohodne už pri uzatváraní zmluvy. Aj po skončení poistky môže poistenec poberať dôchodok, ktorý plynie z invalidného pripoistenia životnej poistky. Nesmie však stratiť nárok na invalidný dôchodok (v súlade s platnou legislatívou). Či ide len o dočasný alebo trvalý dôchodok s vyplácaním počas nároku na plnú invaliditu, závisí od konkrétnej ponuky poisťovní.
Oslobodenie od platenia
Poisťovne ho najčastejšie ponúkajú pri poistení študijných nákladov, vena alebo pri klasickom životnom poistení detí. Platcom poistného je spravidla rodič alebo iná dospelá osoba. Poisťovne však preberajú záväzok platenia poistných splátok na seba, ak sa platca poistného stane plne invalidným. Nároky dieťaťa alebo iného klienta, ktoré vyplývajú z poistnej zmluvy, zostávajú nezmenené.
Kritické choroby
Poistnou udalosťou je ochorenie na niektorú zo závažných chorôb alebo podrobenie sa ťažkej operácii. Do zoznamu chorôb patrí napríklad srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, rakovina, chronické zlyhanie obličiek, trvalá slepota a trvalá hluchota, úplné a trvalé ochrnutie dvoch alebo viacerých končatín, skleróza multiplex, kliešťová encefalitída, nevyhnutná transplantácia životné dôležitých orgánov, operácia vencovitých tepien z dôvodu ischemickej choroby srdca, operácia aorty a operácia srdcových chlopní. Pri uvedenom zabezpečení poisťovne spravidla hradia nutné vyšetrenia a liečenie spojené s danými chorobami.
Odškodné
Poistenec môže získať odškodné za zmarený zárobok v prípade práceneschopnosti formou denných dávok alebo kompenzácie počas obdobia nutného liečebného pobytu v nemocnici. Možnosť získať odškodné môže byť súčasťou úrazového pripoistenia alebo ho poisťovne ponúkajú aj samostatne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:23