StoryEditor

Na výber je množstvo fondov

16.09.2003, 00:00

Množstvo peňazí v podielových fondoch v Rakúsku už nerastie závratným tempom ako, napríklad, na Slovensku. Rakúšania však majú vo fondoch uložených desiatky miliárd eur. Na trhu pôsobí približne 23 domácich spoločností a viacero zahraničných. Ľudia v Rakúsku si dokopy môžu vybrať až zo 6-tisíc druhov fondov. Predstavuje to najviac prihlásených fondov v Európe. Samozrejme, najväčší podiel na trhu majú domáce spoločnosti, každá v pozadí so silnou bankovou inštitúciou.
Do akých fondov je možné investovať? Do akciových z rôznych odvetví, ako je spotrebný priemysel, energia, technológie, biotechnológie alebo internetové tituly. Môžu to byť aj fondy z oblasti starostlivosti o zdravie či rôzne druhy etických fondov, ktoré vylučujú, aby fond investoval, napríklad, do firiem alebo štátov, ktoré využívajú na prácu malé deti alebo znečisťujú životné prostredie. Tie to môžu byť dlhopisové fondy zamerané na eurozónu, Ameriku či dlhopisy konvergenčných krajín. K dispozícií sú aj korporátne fondy alebo fondy investujúce do hypotekárnych záložných listov -- nemeckých, ale hlavne amerických. V ponuke sú však aj špecifické rakúske produkty -- strešné fondy, ktoré môžu nakupovať podiely v iných fondoch -- sú to najlepšie fondy v Európe, Amerike a v krajinách strednej Európy.
V zásade platí, že Rakúšania platia vyšší vstupný poplatok do fondu ako ľudia pri kúpe podielových fondov na Slovensku. Vstupný poplatok môže maximálne predstavovať 4 percentá z investície, jeho výška však závisí aj od sumy, ktorú klient investuje. Naopak, manažérsky poplatok je v Rakúsku nižší ako na Slovensku. Je to dané celkovou ekonomikou krajiny, teda nižšími úrokovými sadzbami v eurozóne. Zníženie manažérskeho poplatku tak s poklesom úrokových sadzieb v budúcnosti čaká pravdepodobne aj slovenské podielové fondy, čo zrejme vyvolá rast vstupného poplatku.
Najnovším trendom, tak, ako aj v ostatnej Európe, sú tzv. garantované produkty, s ktorými sa môžu už pochváliť aj niektoré podielové fondy na Slovensku. Každá garancia výnosu však aj niečo stojí. Väčšinou sa vyžaduje vyššia vstupná investícia a aj vstupný poplatok do fondu je vyšší. Predaj takýchto fondov je zároveň zväčša limitovaný určitou lehotou. Takýto produkt v Rakúsku ponúka momentálne, napríklad, aj Erste Bank. Na polovicu vložených prostriedkov klientovi garantuje až 6-percentný úrokový výnos v prvom roku, ktorý slúži ako bezpečnostný vankúš. Banka prvú polovicu peňazí klienta rozdelí na 12 rovnakých častí a každú časť investuje v priebehu roka do vybraného podielového fondu. Využíva tak efekt priemerovania nákladov. Klienti si môžu vybrať buď čisto akciový alebo zmiešaný fond. Druhá polovica vkladu je investovaná do dlhopisového fondu, ktorý nakupuje korporátne dlhopisy s vysokou a so strednou kvalitou. S takto zostavenou investíciou môže investor docieliť značne vyšší výnos pri nižšom riziku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:31