StoryEditor

Treba myslieť na poistenie úveru

08.12.2008, 23:00
Autor:
zkzk

Poistenie pri úvere pokrýva niektoré udalosti a v prípade ich vzniku môže poisťovňa buď natrvalo, alebo istý čas platiť splátky úveru namiesto dlžníka. K úveru banky ponúkajú niekoľko súborov poistenia s rôznym poistným krytím. Najlacnejšie balíky zvyčajne kryjú iba riziko smrti a trvalej invalidity. Stoja skutočne len pár desiatok korún mesačne a hoci je pravdepodobnosť, že takáto situácia nastane, nízka, prípadné poistné plnenie príde vhod.
"Najbežnejšou formou je poistenie pre prípad smrti alebo trvalej invalidity. V prípade smrti dlžníka poisťovňa uhradí celý aktuálny zostatok úveru. Menej časté (a pre klienta aj viac nákladné) sú poistenia pre prípad dlhšej práceneschopnosti alebo straty zamestnania. V prípade poistenia by sa klient mal oboznámiť so zmluvnými podmienkami, aby sa vyhol nedorozumeniu. Napríklad poistenie splácania úveru pre prípad straty zamestnania sa týka len takej straty, o ktorú sa klient sám nepričinil," tvrdí Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie v Bratislave. Poisťovňa v takom prípade uhrádza splátky úveru namiesto klienta len do istého času (napríklad 6 mesiacov). Ak platiteľ úveru zostane trvale invalidný, poisťovňa uhrádza jednotlivé mesačné platby. Poplatky za vedenie úveru či podmieneného bežného účtu zostávajú ďalej na dlžníkovi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:09