StoryEditor

Anketa - Vybrali by ste si hypotéku s variabilnou úrokovú sadzbou alebo s fixnou?

11.05.2004, 00:00

Vybrali by ste si hypotéku s variabilnou úrokovú sadzbou alebo s fixnou?

Ľuboš Ševčík, riaditeľ odboru úverov pre obyvateľstvo OTP Banky
Ja osobne by som si zvolil pohyblivú úrokovú sadzbu. Nielen preto, že je o niečo nižšia ako fixná, ale najmä preto, že Slovensko sa bude približovať ekonomickými parametrami Európskej únii, vďaka čomu je zo strednodobého hľadiska možné očakávať znižovanie úrokových sadzieb. Keďže pohyblivá sadzba hypotekárnych úverov je "zavesená" na vývoj na trhu, je predpoklad aj jej znižovania. Na druhej strane, pri fixnej sadzbe má klient istotu, že počas stanoveného obdobia fixácie sa úroková sadzba nebude meniť. Klient, ktorý si rád dopredu plánuje rodinný rozpočet, by mal preto voliť fixnú sadzbu.

Pavol Feitscher, riaditeľ divízie retailových produktov a prokurista Tatra banky
Ako klient preferujem istotu a oceňujem, ak si mám možnosť vybrať podľa vlastného uváženia. Zvolil by som úver s fixnou úrokovou sadzou, lebo pohyblivú nepokladám za dostatočne transparentnú, keďže nie je viazaná na žiadnu refinančnú sadzbu a môže byť kedykoľvek zmenená zásahom banky. V súčasnosti by som sa z viacerých dôvodov priklonil zrejme k fixácii na kratšie obdobie, povedzme 5 rokov.

Ingrid Martáková, vedúca oddelenia hypotekárnych úverov VÚB
Bola by to pohyblivá úroková sadzba. Táto otázka býva často položená aj zo strany našich klientov. Sú klienti, ktorí chcú mať istotu v splácaní v rovnakých splátkach najbližších 5 či 10 rokov, vyhovuje im preto fixná sadzba. Vstupom do EÚ je predpoklad znižovania sadzieb na finančnom trhu, čo sa prejaví aj na poli hypotekárneho úverovania. Preto naši klienti uprednostňujú variabilnú sadzbu, ktorá by bola dnes aj mojím favoritom. Ak by som si mala vybrať hypotekárny produkt, tak by to bola hypotéka v kombinácii so životným poistením. Je to kombinovaný poistno-úverový produkt, kde podmienkou je životné poistenie. V praxi to znamená, že v prípade smrti dlžníka je úver splatený z poistenia a tým je krytá celá rodina voči mimoriadnym udalostiam.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:31