StoryEditor

Čo sa zmenilo v zodpovednostnom poistení po vstupe do EÚ

18.06.2004, 00:00

Aj keď nový zákon o povinne zmluvnom poistení je platný už od novembra minulého roka, viaceré jeho ustanovenia začali platiť až po vstupe Slovenska do Európskej únie. Novým zákonom sa obmedzila lehota, počas ktorej sa poistná udalosť, teda náhrada škody poškodenému, musí vybaviť. Konkrétne do troch mesiacov musí poisťovňa vyplatiť náhradu škody poškodenému alebo mu oznámiť, že jeho nárok neakceptuje. Ak ešte škodu prešetruje, je mu to povinná oznámiť. Nemalo by sa stať, že poisťovňa s klientom nekomunikuje.

Náhradné plnenie

Ak poškodený nedostane relevantnú odpoveď od poisťovne, nastupuje inštitút náhradného poistného plnenia. Klient sa môže obrátiť na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov, a tá musí vec do dvoch mesiacov namiesto poisťovne vybaviť. Sankciou poisťovne za nevybavenie nehody budú úroky z omeškania, ktoré zákon zavádza. Kancelária vyplatí klientovi sumu aj s úrokmi, a tie bude potom požadovať od poisťovne.
Na náhradné plnenie z garančného fondu, ktorý spravuje kancelária, má poškodený ďalej nárok, ak:
-- poisťovateľ so sídlom v inom členskom štáte neurčil na Slovensku likvidačného zástupcu zodpovedného za náhradu škody
-- nie je možné zistiť motorové vozidlo, ktorého prevádzkou bola na území iného členského štátu spôsobená škoda alebo
-- do dvoch mesiacov od vzniku škody spôsobenej prevádzkou motorového vozidla nie je možné zistiť poisťovateľa zodpovedného za náhradu škody.

Informačné stredisko

Významnou zmenou pre poškodených by malo byť vytvorenie informačného strediska v kancelárii poisťovateľov, kde klienti môžu nájsť všetky údaje potrebné na vyrovnanie škody či informácie týkajúce sa motorových vozidiel alebo likvidačných zástupcov. Ide o údaje:
-- evidenčné čísla tuzemských motorových vozidiel,
-- čísla poistných zmlúv týkajúcich sa poistenia zodpovednosti tuzemských motorových vozidiel vrátane údajov o trvaní poistenia zodpovednosti,
-- čísla zelených kariet, čísla poistných zmlúv týkajúcich sa hraničného poistenia,
-- obchodné mená a sídla poisťovateľov, obchodné mená a adresy pobočiek poisťovateľov zriadených v iných členských štátoch,
-- meno, priezvisko a adresu držiteľa, vlastníka alebo prevádzkovateľa motorového vozidla alebo jeho obchodné meno a sídlo,
-- meno, priezvisko a adresu likvidačného zástupcu alebo jeho obchodné meno a sídlo.
Kancelária bude poskytovať základné informácie o spôsobe uplatnenia nároku na náhradu škody, na koho sa má klient obrátiť, alebo mu pomôže zistiť zodpovednostného poisťovateľa.

Likvidačný zástupca

Poisťovateľ je povinný v každom členskom štáte, okrem štátu, v ktorom mu bolo udelené povolenie na vykonávanie poisťovacej činnosti, určiť svojho likvidačného zástupcu. Môže to byť fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá musí mať trvalý pobyt alebo sídlo v členskom štáte, v ktorom vykonáva činnosť. Likvidačný zástupca zhromažďuje informácie potrebné na prešetrenie nárokov poškodeného na náhradu škody a vykonáva činnosti potrebné na ich uspokojenie.

Rozsah poistenia

Po vstupe Slovenska do EÚ sa rozširuje aj územný rozsah povinného zmluvného poistenia automaticky na celé územie EÚ. Vrátane štátov, s ktorými má EÚ uzavreté zmluvy, ako Švajčiarsko, Nórsko či Island.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:49